Уводи се допунски рад, грађани ће моћи да дођу поподне код лекара и плате услугу

Foto: Pixabay

Новим законом о здравственој заштити, који треба да буде усвојен до краја године, здравственим радницима који раде у државним установама биће омогућен допунски рад у матичној кући у поподневним сатима.

То значи да ће пацијенти од наредне године моћи да иду на прегледе у државне установе и домове здравља код лекара који буде одлучио да ради допунски ван своје смене и да те услуге плате.

Како је за лист Политика потврђено у Министарству здравља, лекари и сестре моћи ће да одлуче да трећину радног времена раде допунски у сопственој државној установи, а управни одбори болница одлучиваће о ценовнику прегледа за грађане.

Ко буде желео да ради на овај начин, мораће да потпише анекс уговора о раду са матичном здравственом установом, у којем ће бити дефинисан њихов ангажман ван радног времена.

По усвојеним ценовницима, заинтересовани грађани ће плаћати прегледе ако желе да дођу поподне код одређеног доктора.

„То ће бити омогућено за све услуге, осим за оне за које постоје листе чекања. Усвајањем овог закона желимо да омогућимо здравственим радницима да остану у својој земљи и да имају могућност да додатно зараде обављајући свој посао, а да се не излажу додатним напорима и да раде по неколико послова у приватним установама“, истичу у Министарству здравља.

Цене прегледа биће конкурентне и ниже него код приватника, напомињу у овом министарству, а значајно је што ће се за све услуге плаћати порези и доприноси.

Један од модела како ће се радити је да 50 одсто новца од плаћених прегледа добија здравствена установа у којој се они обављају, а преосталих 50 одсто иде на амортизацију уређаја и хонораре за лекаре и сестре који ће ту радити допунски.

„Ово ће бити једна од мера да се лекари и сестре задрже у земљи, осим повећања плата. Све ће бити крајње транспарентно. Значајно је и то што ће установе од тог новца моћи да улажу у усавршавање лекара. То значи да ће имати пара да их шаљу на конгресе, па они више неће зависити од тога да ли ће им нека фармацеутска кућа платити пут. Строго ће се водити рачуна о томе да нема преусмеравања пацијената из редовне смене у допунску и спроводиће се честе контроле поштовања прописа“, додају у Министарству здравља.

Небојша Вацић, председник Националне асоцијације Удружења здравствених радника Србије, сматра да је увођење допунског рада у државне установе добра идеја, јер су медицинари незадовољни платама, па ће моћи додатно да зараде.

Радица Илић, председница Синдиката медицинских сестара и техничара Србије, наглашава да они нису имали увид у нацрт новог закона и да су само незванично чули да се припрема усвајање овог прописа, али да у начелу то подржавају.

Има и оних који ово не подржавају. Професор др Вишеслав Хаџи-Тановић, председник Удружења приватних лекара Србије, сматра да приватни преглед у државној установи неће донети ништа добро, да је тако нешто већ виђено, али да ће пацијенти одлучивати да ли је то њима потребно.

Сматра и да ће се овим подићи само ниво корупције, а питање је и како ће лекар да ради квалитетно током целог дана. Додаје и да би било боље да се изједначи државна и приватна пракса и да осигурање плаћа услугу било где да се она обави.

Законом из 2005. године успостављено је да здравствени радник из државне службе може трећину радног времена да ради код приватника, што је било временски ограничено до краја 2008. године.

Текст у целини читајте у данашњој Политици.

Аутор: Политика