Политика колачића (цоокиес)

Како би ова wеб страница радила правилно и како бисмо били у стању да вршимо даља унапређења странице, а у сврху побољшања вашег искуства прегледања, ова страница мора вашем рачунару да пошаље малу количину информација (тзв. цоокиес или колачићи). Преко 90% свих wеб страница користи ову праксу, али у складу са Законом о заштити података о личности смо у обавези да пре слања колачића обезбедимо ваш пристанак. Коришћењем wеб странице пристајете на употребу колачића. Блокирањем колачића и даље можете да прегледате страницу, али вам неке опције неће бити доступне.

Шта је колачић?
Колачић (енг. Цоокие) је информација послата вашем рачунару од стране wеб странице коју посетите. Колачићи обично чувају ваше поставке за wеб страницу, као што су жељени језик или адреса. Касније, када опет отворите исту wеб страницу интернет претаживач шаље назад колачиће који припадају тој страници. Ово омогућава страници да прикаже информације прилагођене вашим потребама.

Колачићи могу да чувају широк појас информација укључујући и податке о личности (као што је ваше име или е-маил). Ипак, ова информација може бити сачувана једино ако ви то омогућите – wеб странице не могу да добију приступ информацијама који им ви нисте дали и не могу да приступе другим датотекама на вашем рачунару. Задате активности чувања и слања колачића вама нису видљиве. Ипак, можете да промените ваше поставке интернет претраживача да можете сами да бирате да ли хоћете да захтеве за чување колачића одобрите или одбијете, избришете сачуване колачиће аутоматски при затварању интернет претаживача и слично.

Како онемогућити колачиће?
Искључивањем колачића одлучујете да ли хоћете да допустите чување колачића на вашем рачунару. Цоокие поставке могу да се контролишу и конфигуришу у вашем wеб претраживачу. За информације о поставкама колачића, одаберите wеб претраживач који користите. • Цхроме • Фирефоx • Интернет Еxплорер 9 • Интернет Еxплорер 7 и 8 • Опера (страница на енглеском језику) • Сафари (страница на енглеском). Ако онемогућите колачиће, нећете моћи да користите неке од функционалности на овим wеб страницама.

Шта су привремени колачићи?
Привремени колачићи или колачићи сесије уклањају се са рачунара по затварању интернет претраживача. Помоћу њих wеб места складиште привремене податке, попут ставки у корпици за куповину.

Шта су стални колачићи?
Стални или припремљени колачићи остају на рачунару након затварања програма интернет претраживача. Помоћу њих wеб места складиште податке, као што су име за пријаву и лозинка, тако да нећете морати да се пријављујете приликом сваке посете одређеном месту. Стални колачићи остаће на рачунару данима, месецима, чак и годинама.

Шта су колачићи од прве стране?
Колачићи прве стране долазе са wеб места које гледате, а могу бити стални или привремени. Помоћу тих колачића wеб места могу да чувају податке које ће поново користити приликом следеће посете том wеб месту.

Што су колачићи треће стране?
Колачићи треће стране долазе са реклама других wеб места (као што су поп-уп или друге рекламе) које се налазе на wеб месту које гледате. Помоћу тих колачића wеб-места могу да прате коришћење Интернета у маркетиншке сврхе.

Да ли БПинфо.рс.рс користи колачиће?
Да, с примарним циљем како би вам наше wеб странице омогућиле боље корисничко искуство и једноставнију употребу wеб портала.

Какве колачиће користи БПинфо.рс и зашто

  • Привремени колачићи (Сессион цоокиес) су привремени колачићи који истичу (и аутоматски се бришу) када затворите интернет претраживач. Ми користимо сессион цоокиес да омогућимо приступ садржају и омогућимо давање коментара (ствари које морате да урадите када се пријавите са својим подацима на wеб страницу).
  • Трајни колачићи (Персистент цоокиес) обично имају датум истека далеко у будућност и остају у вашем претаживачу док не истекну или док их ручно не избришете. Ми користимо трајне колачиће за функционалностима као што су „Останите пријављени“ тицкбоx, што корисницима олакшава приступ као регистрованом кориснику. Такође, користимо трајне колачиће како бисмо боље разумели навике корисника и тако побољшавали wеб страницу према вашим навикама. Ова информација је анонимна – не видимо ваше податке о личности.

Да ли на wеб страници има колачића треће стране?
Има неколико спољних сервиса који кориснику складиште лимитиране колачиће. Ови колачићи нису постављени од стране ове wеб странице, али неки служе за нормално функционисање одређених могућности које корисницима олакшавају приступ садржају. Тренутно омогућавамо:

Друштвене мреже
Корисници могу да се пријаве и региструју преко властитих налога са друштвене мреже Фацебоок. Такође, дељење чланака на друштвеним мрежама поставља кориснику колачиће.

Мерење посећености
БПинфо.рс користи сервис за мерење посећености, Гоогле Аналyтицс. Ако желите да онемогућите да наведени сервиси складиште колачиће, можете да их забраните на следећем линку: Гоогле Аналyтицс – https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Додатне информација око искључивања колачића

Тренутно постоји неколико wеб страница за искључивање складиштења колачића за различите сервисе.

Више информација можете добити на следећим линковима:

http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/