Šta treba da znate kada krenete sa detetom na letovanje (VIDEO)

Специјалисткиња педијатрије др Јелена Боровница Самарџија из Дома здравља "Др Младен Стојановић" даје савете шта све треба припремити за одлазак на годишњи одмор са млађом и старијом децом. ПОГЛЕДАЈТЕ ПРИЛОГ!

0
695

BAČKA PALANKA: Odlazak sa decom na godišnji odmor može biti stresan za roditelje. Kuda se uputiti na letovanje i na koji način se pripremiti, savete je dala specijalistkinja pedijatrije dr Jelena Borovnica Samardžija iz Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ iz Bačke Palanke.


Doktorka je navela da sa bebama mlađim od mesec dana ne treba kretati na duže relacije, a sa starijom decom može, ali u skladu sa njihovim potrebama.

Važno je redovno praviti pauze tokom vožnje, piti dosta tečnosti i decu bezbedno smestiti u auto sedište.

Ovo su saveti za putnu apoteku koje nam je dala dr Jelena Borovnica Samardžija:

PUTNA  APOTEKA

Ponesite lekove koje svakodnevno uzimate, ukoliko dete ima hroničnu terapiju, nemojte je zaboraviti, obezbedite i materijal za prvu pomoć kod povreda, kao i lekove koji će vam pomoći u slučaju pojave visoke telesne temperature, bolova, stomačnih problema, prehlade, alergije ili opekotina od sunca. Čim stignete na željeno odredište, lekove bi  trebalo skloniti na tamno i hladno mesto, što dalje od sunca. Preporučuje se da priručna apoteka sadrži:

 • Preparat za zaštitu kože od sunca sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) koje štiti od UVA,UVB, IR zraka. Zaštitne kreme je potrebno naneti 15 minuta pre izlaganja sunčevim zracima, a u periodu od 11 – 17 časova treba izbegavati boravak na suncu. Adekvatna odeća, kapa, naočare i preparat za negu kože nakon sunčanja.
 • Toplomer
 • Lekove za snižavanje povišene telesne temperature – antipiretici (paracetamol, ibuprofen)
 • Sterilna gaza i hanzaplast zauzimaju malo mesta, a mogu biti veoma korisni
 • Antiseptični rastvor kao što je povidon jod, 3% hidrogen ili 3% borna kiselina su neohodni za pravilnu obradu eventualnih posekotina ili oderotina. Može se poneti i antibiotska kremu/mast za primenu na koži.
 • Sredstvo protiv insekata / repelent.
 • Savetuje se nošenje šire odeće sa dugim rukavima i nogavicama dok ste napolju, izbegavanje boravka u spoljašnjoj sredini u doba dana kad je aktivnost insekata najveća (sumrak i zora), korišćenje repelenata u prostorijama. Takođe, krema nakon uboda insekata (sirup protiv alergije/antihistaminik)
 • Probiotski preparat preventivno započeti 3-5 dana pred polazak na put, kao i tokom putovanja
 • Kod dijareje (proliva) korisna su sredstva za nadoknadu tečnosti (elektroliti)
 • Kapi za oči (boravak na pesku i često trljanje oka, što je česta pojava pogotovo kod dece, mogu uzrokovati konjuktivitis, zbog čega antibiotske kapi za oči mogu pomoći). Obavezno se treba pridržavati uputstva za lek.
 • Kapi/sprej za nos, pastille za grlo, sirup protiv kašlja

Pogledaj:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.