У Војводини 25 заражених грозницом Западног Нила

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у Војводини је евидентирано 18 заражених вирусом грознице Западног Нила, а у Новом Саду је од последица преминуо 84-годишњи мушкарац.

У Институту за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ), међутим, кажу да је присуство вируса утврђено код још грађана, па је број заражених у Војводини сигурно већи од 25.
Према речима епидемиолога ИЗЈЗВ, др Светлане Илић, нема места паници јер у највећем броју случајева болест прође непримећено, без било каквих симптома.

Ризичне групе су деца најмлађег узраста и старе особе са хроничним оболењима.
Отприлике 15, до 20 одсто заражених има симптоме сличне грипу, са повишеном температуром, главобољом, боловима у мишићима и благим осипом, док код мање од процента људи може доћи до асептичног менингитиса или енцефалитиса са тррагичним исходом, каже др Светлана Илић.

Ове године временске прилике условили су појаву комараца који преносе вирус много раније него што је то уобичајено, већ у пролеће, па су се и први оболели јавили лекару почетком јуна.
Зато је и новосадска Циклонизација у сарадњи са градском управом третмане уништавања комараца почела још од априла.

Појавили су се раније, али нас нису изненадили и ми смо једна од ретких фирми која не само да уништава комарце, већ и редовно прати њихову бројност, као и зараженост. Ове године, до данас, имали смо више третмана него у претходних годину и по. Морам рећи и то да се вирус грознице Западног Нила преноси са птица на комарце, а они на људе. И то нису такозвани тиграсти, као што су преносили медији, већ обични, домаћи комарци, каже Дарио Аћимовић, менаџер за односе са јавношћу Циклонизације Нови Сад.

Осим уништавања комараца, лекари подсећају на важност превенције, односно саветују да се људи за боравак у природи припреме наношењем репалената који одбијају комарце, као и да носе широку одећу дугих рукава и ногавица, а да са својих дворишта или тераса уклоне све предмете у којима се скупља вода у којој се скупљају ларве и комарци размножавају.

Присуство вируса грознице Западног Нила у Србији потврђено је још 2012. године и стручњаци кажу да се на њега треба навићи јер ће још дуго бити на овим просторима.

Извор: Тањуг / Фото: Пиxабаy