Сада је лепше живети у Улици Цара Лазара

Foto: Dnevnik.rs

БАЧКА ПАЛАНКА: Председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница и мр Мирослав Сићевић, директор општинског Јавног предузећа „Стандард”, управљачем путева, посетили су градилишта у овом граду, односно извођаче који раде на рехабилитацији – асфалтирању улица.

Констатовано је да је завршено редовно одржавање путева у Бачкој Паланци, те да су радови изведени систематски и квалитетно.

– Нису само закрпљене ударне рупе већ су целе оштећене површине скидане и пресвлачене новим слојем асфалта – потврдио је Шушница. – Након успешно завршених послова на редовном одржавању путева настављамо са радовима на рехабилитацији путне мреже у Паланци. Ради се у продужетку Улице Цара Лазара, а у дужини од скоро 500 метара и три метра ширине. Првобитно било је планирано да се коловоз прошири на шест метара, али се одустало, јер би ту саобраћајницу користили велики камиони и повећали би проблеме становницима овог дела града. Поставиће се нова саобраћајна сигнализација, ограничити брзина и забранити саобраћај возилима преко пет тона. Тиме ће се решити проблеми који су мучили људе који овде станују.

Грађани су нам сами рекли да је сада лепо живети у Цара Лазара улици, али неће они бити једини које ће нов асфалт да обрадује.

– Жртава фашизма је следећа улица која ће бити асфалтирана у дужини од 340 метара – додаје Шушница. – Колико се буде могло решаваће се и проблем атмосферске канализације и то рехабилитацијом отворених канала који су скоро затрпани, вероватно од стране самих становника. Орахова улица биће пресвучена новим асфалтом у дужини 255 метара, као и Улица Ђуре Кнежевића где је подигнута зграда са становима за расељена и протерана лица, у дужини од 300 метара. Испред зграде, али и поред суседне православне цркве у насељу Синај биће урађен паркинг. Такође, нов асфалт у дужини од 300 метара добиће и Скојевска улица у истом насељу.

У зонама нелегалне градње 17 шорова
Директор „Стандарда” Мирослав Сићевић прецизирао је колике су укупне потребе за реконструкцијом путева у бачкопаланачкој општини.

– Програмом које је сачинило наше предузеће потребно је рехабилитовати 27 улица у вредности од 670 милиона динара. Томе треба додати 17 улица, мање или веће дужине, у зонама нелегалне градње, а ту је реч о новом асфалту. Ту је проблем што нису решени правно-имовински односи, а на томе највише радимо. Морамо решити проблем грађана, иако се ради о нелегалној градњи – појаснио је Сићевић.

– Ради се и на уређењу пешаких стаза које, такође, треба рехабилитовати. „Стандард” настоји да ради системски, део по део, а на најугроженијим местима. Некоме то можда изгледа мало, али морам их подсетити да Бачка Паланка, односно ЈП „Стандард” управља са преко 150 километара општинских путева и скоро 300 километара пешаких стаза у 14 насељених места.

Бранислав Шушница је истакао да је Бачка Паланка једна од општина која сваке године континуирано улаже у рехабилитацију путне мреже, наравно у складу са могућностима. Ове године за рехабилитацију, пресвлачење новим асфалтом путева, намењено је 36 милиона динара, 24 милиона за редовно одржавање, а 16 милиона за поправку тротоара и пешачких стаза. И у самом центру вароши радиће се значајан подухват.

– Ребалансом општинског буџета предвиђена су 43 милиона динара за реконструкцију дела Улице Краља Петра Првог,(главна улица) од Жарка Зрењанина до Шафарикове – објаснио је председник. – Биће проширена раскрсница код робне куће, постављен нов семафор и тротоар са северне стране улице, а са јужне стране радиће се идуће године.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
www.фацебоок.цом/БПинфо.рс

Пише: Милош Суџум