Без зараде на пшеници ове године (Видео)

Foto: RTV

БАЧКА ПАЛАНКА – По подацима који стижу из Пословног удружења Жита Србије, три недеље пред жетву, пшеница ове године неће много подбацити, иако је прогнозирано да нећемо имати ни за сопствене потребе.

На основу обиласка поља под хлебним житом по свим регионима, у том удружењу процењују да ће се просечни приноси кретати у оквиру петогодишњег просека , нешто ознад 4 и по тоне по хектару на нивоу целе Србије и да ћемо у коначном билансу располагати и са преко миллион тона за извоз.

Приликом обиласка бачко паланачког атара произвођач Милорад Ћулибрк, рекао је новинарама да на својим парцелама као добар домаћин и поред појаве болести Фузариума очекује солидан род .

А на пољима “ Матијевић-аграра “ у Футогу применили су пуну технологију, али због суше у јесен и почетком пролећа и птретераних падавина у мају, уочи жетве нису оптимисти.

Незванично смо сазнали да ће цена за паоре могла износити тек 16 или 17 динара за килограм хлебног жита и да би то било реално.

Тек кад комбајни уђу у њиве , почетком јула знаће се заправо на какав род хлебног жита Србија може да рачуна и да ли ће то бити оптимистичних 2 милиона и 600.000 тона како предвиђају у Удружењу Жита Србије. Оно што је извесно јесте то да ни мали ни велики произвођачи, у овој за пољопривреду тегобној години, на пшеници неће зарадити.