Почетком августа температуре испод просека

Foto: Pixabay

Првих 10 дана августа температура ће бити испод просечне за око два степена, потом у границама просека од 21 до 26 степени, а у планинским пределима од 15 до 19 степени, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Очекује се да у августу буде од осам до 15 тропских дана, са максималном температуром од 30 степени и више.

Током предстојећег месеца у нижим пределима могуће су до две тропске ноћи, с минималном температуром ваздуха од 20 степени и више.

Очекује се да количина падавина у августу у већем делу Србије буде изнад просечних вредности: у нижим пределима 50 до 90 милиметара кише, а на планинама од 80 до 100 милиметара. У нижим пределима ће бити од 8 до 15 дана са падавинама, а у брдско-планинским крајевима од 9 до 12 дана.

У септембру се у целој Србији очекује средња температура ваздуха у границама вишегодишњег просека, од 15 до 18 степени, а у планинским пределима од 9 до 13 степени. У нижим пределима се очекују до три тропска дана и од 11 до 15 летњих дана, с максималном температуром од 25 степени и више.

У септембру ће количина падавина у већем делу Србије бити у границама вишегодишњег просека, на северу већа. У нижим пределима пашће 50 до 70 милиметара кише, а на планинама до 90 милиметара. Очекује се да у нижим пределима буде од 8 до 12 дана дана са падавинама, а у брдско-планинским крајевима до 13 дана.

У периоду од 1. јуна до 25. јула најнижа средња температура ваздуха била је у Пожеги 19,4 степена, а највиша у Неготину 23 степена.

Најмање тропских дана у том периоду било је у Ваљеву и на Палићу седам, а највише у Неготину 24. У Београду је забележено 14 тропских ноћи, у Неготину девет, у Нишу три, док је у Сомбору, Ваљеву, Великом Градишту, Крушевцу, Ћуприји и на Палићу била по једна тропска ноћ.

Извор: 021