Početkom avgusta temperature ispod proseka

Foto: Pixabay

Prvih 10 dana avgusta temperatura će biti ispod prosečne za oko dva stepena, potom u granicama proseka od 21 do 26 stepeni, a u planinskim predelima od 15 do 19 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Očekuje se da u avgustu bude od osam do 15 tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i više.

Tokom predstojećeg meseca u nižim predelima moguće su do dve tropske noći, s minimalnom temperaturom vazduha od 20 stepeni i više.

Očekuje se da količina padavina u avgustu u većem delu Srbije bude iznad prosečnih vrednosti: u nižim predelima 50 do 90 milimetara kiše, a na planinama od 80 do 100 milimetara. U nižim predelima će biti od 8 do 15 dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima od 9 do 12 dana.

U septembru se u celoj Srbiji očekuje srednja temperatura vazduha u granicama višegodišnjeg proseka, od 15 do 18 stepeni, a u planinskim predelima od 9 do 13 stepeni. U nižim predelima se očekuju do tri tropska dana i od 11 do 15 letnjih dana, s maksimalnom temperaturom od 25 stepeni i više.

U septembru će količina padavina u većem delu Srbije biti u granicama višegodišnjeg proseka, na severu veća. U nižim predelima pašće 50 do 70 milimetara kiše, a na planinama do 90 milimetara. Očekuje se da u nižim predelima bude od 8 do 12 dana dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima do 13 dana.

U periodu od 1. juna do 25. jula najniža srednja temperatura vazduha bila je u Požegi 19,4 stepena, a najviša u Negotinu 23 stepena.

Najmanje tropskih dana u tom periodu bilo je u Valjevu i na Paliću sedam, a najviše u Negotinu 24. U Beogradu je zabeleženo 14 tropskih noći, u Negotinu devet, u Nišu tri, dok je u Somboru, Valjevu, Velikom Gradištu, Kruševcu, Ćupriji i na Paliću bila po jedna tropska noć.

Izvor: 021

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.