Од октобра инстант плаћање и исплата зарада 365 дана у години, чак и током ноћи

Послодавци у Србији моћи ће од октобра ове године својим запосленима да исплаћују зараде и нерадним данима, чак и ноћу, а грађани ће истог тренутка на својим рачунима имати уплаћени новац.

Народна банка Србије ће од октобра пустити у рад нови “инстант” платни систем, каже за Тањуг генерална директорка Сектора за платни систем НБС Драгана Станић.

– Радници ће за неколико секунди добити плату, ако послодавац одлучи и каже својој банци “желим да се ова трансакција изврши као инстант плаћање”, јер ће све банке то нудити својим клијентима па и послодавцу – каже Станић.

Досада, пракса је била да уколико послодавац одлучи да у петак послеподне исплати зараду радницима, новац је могао да “легне на рачун” тек у понедељак, или, у случају да се “закачи празник”, тек након њега.

Станић објашњава да ће по налогу послодавца, трансакција за свега неколико секунди проћи кроз платни систем НБС, а банка у којој грађани имају рачун, дужна је да та средства одмах пребаци на рачун клијента.

Инстант плаћање ће бити могуће и путем телефона за све грађане који, на пример, желе да своје рачуне у продавници плате на овај начин.

Трошкови ће бити нижи у односу на плаћање картицама, јер банке приликом сваког провлачења картице кроз терминал узимају провизију.

– Новац ће грађани моћи да пренесу било ком физичком лицу или да плате неки рачун, али уједно, да у трговини плате рачун скенирајући телефоном QР цоде, а трговац ће за разлику од картичних плаћања та средства добити за неколико секунди – објашњава Станић.

Корист од новог система ће зато, каже Станић, имати и трговци, јер ће новац за купљену робу лећи и на њихове рачуне истог тренутка, што до сада није било могуће.

Трговци су до сада, у зависности од уговора који имају са банкама, средства добијали са закашњењем, а “код инстант плаћања, прималац средстава новац добија одмах”, наглашава Станић.

Грађани ће новац моћи одмах да подигну на шалтеру или на банкомату, а банке су дужне да им омогуће приступ њиховом новцу 24 сата током целе године.

– Моћи ће да се обавља плаћање 24 сата, седам дана у недељи, 365 дана током године, и викендом и празницима, а платни систем НБС ће радити непрекидно и то је основна разлика на системе који постоје у земљи – каже Станић.

Извор: Тањуг, РТС / Фото: Пиxабаy