Ко унајмљује приватне детективе у Србији

Foto: Pixabay

Прислушкивање разговора, тајно узимање отисака и осматрање, изгледа да је остало у прошлости, бар када су у питању приватни детективи.

Ова област законски је регулисана од 2013, а грађанима дозу приватности гарантује Закон о заштити података о личности.

Јавни извори попут Агенције за привредне регистре, Пореска управа, као и подаци из банака главни су ресурс данашњих унајмљених детектива, јер је Законом о детективској делатности јасно дефинисано да они не могу вршити послове који су у искључивој надлежности државних органа.

„Волим свој посао. Зна да буде тежак, али тај адреналин који је кренуо док сам био у служби је и данас ту. То ме држи и ја то волим. Има доста посла“, каже за Данас Братислав Петковић, један од приватних детектива у Београду.

Како је некада било, прича директор једне детективске агенције Ратко Јолић. И поред добре сарадње са МУП-ом и чињенице да су кроз Опште удружење детектива Србије учествовали у изменама Закона 2018. године и даље нису задовољни.

„Као да се држава боји да ће нама дати нека овлашћења која ћемо искоришћавати. С једне стране, вама кажу да имате као детектив, уз образложен захтев, право увида у регистре који воде државни органи. У пракси ме одбију и позивају се на Закон о заштити података о личности. Ми немамо право да прислушкујемо, да пратимо аутомобиле“, објашњава овај детектив за Данас.

А ко их најчешће зове у помоћ? Буде ту свега, од оних забринутих супружника до неповерљивих шефова.

„Бавимо се највише преварама осигурања, такође проверама успешности пословања неке фирме, који су прави разлози за то, то нас не интересује. То подразумева искључиво јавне изворе – Интернет, АПР, Народна банка“, наводи он.

Листајућу сајтове разних агенција у Београду, широк је спектар услуга које нуде. Од праћења, до дигиталне форензике и безбедоносног консалтинга.

Једна од оних која је привукла пажњу јесте „Медена замка“. Како једна од агенција наводи, ова провокативна услуга једина је такве врсте у региону. „Наша контраверзна услуга ‘медена замка’ вам може помоћи да сазнате доста тога о психолошком склопу Вашег емотивног партнера“, наводи се на једном од портала, уз упозорење да уколико се одлучите на овај ризичан корак, будете спремни на све.

Већина њих у својој пунуди има уврштено и полиграфско тестирање. Тражена је и провера радне обавезе боловања као и провера кандидата за посао.