АПЕЛ ПОСЛОДАВЦИМА И РАДНИЦИМА: Придржавајте се превентивних мера безбедности и здравља на раду

Foto: Pixabay

У протеклој години свих 15 смртних повреда у грађевинарству било од пада са висине.

Према последњим информацијама из Министарства за рад, за само 24 часа на градилиштима у Србији страдала су четири радника. Постоје превентивне мере које су послодавци дужни да примењују, рекла је за Радио-телевизију Србије в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула.

– То значи да скеле, посебно на градилиштима, морају бити добро и правилно монтиране, атестиране, да запослени буду оспособљени за безбедан и здрав рад, као и да се запосленима издају средства и опрему за личну заштиту на раду – навела је Фуртула за јавни сервис.

Поред обавеза послодаваца, и запослени су дужни да правилно користе опрему која им је издата.

Када је температура ваздуха изнад 36 степени, послодавци су дужни да обезбеде чешће паузе, просторију где радници могу да се расхладе, довољне количине воде и безалкохолног пића.

Анализа смртних повреда на раду у 2018. години показала је да је свих 15 смртних повреда у грађевинарству било од пада са висине.

– Апел и послодавцима и запосленима — придржавајте се превентивних мера безбедности и здравља на раду – поручује Фуртула у разговору за РТС.

Ако запослени сматрају да послодавци не примењује превентивне мере, могу се јавити Инспекторату за рад.

– Можда се запослени некада и плаше да пријаве. Ми желимо да им кажемо да је Министарство за рад на њиховој страни и да ће учинити све како би били заштићени на својим радним местима – нагласила је Фуртула за републички јавни сервис.

Метеоролози су најавили да ће се врели талас из Сахаре, који је већ захватио већи део Европе, почетком следеће недеље стићи и до Србије.

У већини места очекују се температуре око 35 степени, пише РТС на свом сајту.