APEL POSLODAVCIMA I RADNICIMA: Pridržavajte se preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu

20

U protekloj godini svih 15 smrtnih povreda u građevinarstvu bilo od pada sa visine.

Prema poslednjim informacijama iz Ministarstva za rad, za samo 24 časa na gradilištima u Srbiji stradala su četiri radnika. Postoje preventivne mere koje su poslodavci dužni da primenjuju, rekla je za Radio-televiziju Srbije v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula.

– To znači da skele, posebno na gradilištima, moraju biti dobro i pravilno montirane, atestirane, da zaposleni budu osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, kao i da se zaposlenima izdaju sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu – navela je Furtula za javni servis.

Pored obaveza poslodavaca, i zaposleni su dužni da pravilno koriste opremu koja im je izdata.

Kada je temperatura vazduha iznad 36 stepeni, poslodavci su dužni da obezbede češće pauze, prostoriju gde radnici mogu da se rashlade, dovoljne količine vode i bezalkoholnog pića.

Analiza smrtnih povreda na radu u 2018. godini pokazala je da je svih 15 smrtnih povreda u građevinarstvu bilo od pada sa visine.

– Apel i poslodavcima i zaposlenima — pridržavajte se preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu – poručuje Furtula u razgovoru za RTS.

Ako zaposleni smatraju da poslodavci ne primenjuje preventivne mere, mogu se javiti Inspektoratu za rad.

– Možda se zaposleni nekada i plaše da prijave. Mi želimo da im kažemo da je Ministarstvo za rad na njihovoj strani i da će učiniti sve kako bi bili zaštićeni na svojim radnim mestima – naglasila je Furtula za republički javni servis.

Meteorolozi su najavili da će se vreli talas iz Sahare, koji je već zahvatio veći deo Evrope, početkom sledeće nedelje stići i do Srbije.

U većini mesta očekuju se temperature oko 35 stepeni, piše RTS na svom sajtu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име