НОВИ НАМЕТ: Поскупљују гориво, струја и гас

Foto: Pixabay

Од августа потрошаче гаса, струје и горива у Србији очекује ново поскупљење због увођења намета за унапређење енергетске ефикасности, пише лист „Политика“ у издању за среду.

„Политика“ је пренела да ће грађани на утрошен кубик гаса и литар горива плаћати 0,15 динара, док на утрошен киловат-сата струје плаћати 0,015 динара.

Новац од тог намета биће коришћен за замену врата и прозора у зградама и за топлотну изолацију, као и за улагање у котлове за грејање.

Јавно предузеће „Србијагас“ је саопштило да је обавестило своје потрошаче да ће повећање цене почети с јулским рачунима за гас и да ће се накнада усклађивати једном годишње.

Јулски рачуни за струју такође ће бити увећани, јер је Законом о накнадама за коришћење јавних добара предвиђено да тај нови намет плаћају и сви који троше струју.

Такође, и возачи ће на сваки литар бензина, дизела и ауто-гаса морати да плаћају ту накнаду.

„Политика“ је пренела да сав тај новац неће ићи ни „Србијагасу“, ни ЕПС-у, ни нафтним компанијама, него директно у државни буџет Републике Србије одакле би требало да се искористи за унапредјење енергетске ефикасности.