Vozači sutra blokiraju Bačku Palanku i druge gradove zbog skupog goriva!

U Bačkoj Palanci i drugim mestima u Srbiji, mogli bi da budu blokirani sutra, 8. juna, ukoliko na ulicu izađe stotine hiljade građana koji se već nekoliko dana organizuju preko društvenih mreža, a kako bi protestovali zbog sve skupljeg goriva.

Još nema zvaničnog organizatora ovih blokada, koje se organizuju sa zahtevom da se smanji cena dizela, bezolovnog goriva, gasa i nafte za poljoprivrednike. Na društvenim mrežama građani navode da je u pitanju građanska neposlušnost i protest i da im za to ne trebaju nikakve stranke niti političari.

Koliko je ovaj protest popularan kao tema na društvenim mrežama, i koliko je masovan po broju onih koji najavljuju svoje učešće, govori podatak da najveća Fejsbuk grupa trenutno okuplja oko 110.000 članova, a pored nje postoji još desetine grupa i stranica, kao i Vajber grupa gde se građani dogovaraju oko protesta.

U Bačkoj Palanci se kao lokacija koja će biti blokirana spominje ulaz u Bačku Palanku iz pravca Novog Sada kod benzijske stanice Mol.

Osnovni zahtev građana je da se zaustavi dalja poskupljenja goriva, da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.

Sada je litar dizela oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara, a početkom 2016. godine bili su oko 125-130 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara. U zahtevu koji se takođe, kao i poziv na protest, deli po društvenim mrežama, stoji i da se traži da se „ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude veća od 50 odsto osnovne cene benzina“. Traži se i da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Vlast u proteklih nekoliko dana nije komentarisala najavu protesta, već je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić samo rekao „da bi gorivo moglo da pojeftini“ i da država prati cene nafte na tržištu oko mogućih korekcija. Inače, u proteklih godinu dana nafta je nekoliko puta i pojeftinila u svetu, ali u Srbiji gorivo ne da nije pojeftinilo, već je i poskupelo, i to više puta.

Dodajmo i da se poziv na protest proširio i na okolne države, pa slične akcije najavljuju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Izvor: BPinfo.rs/021 / Foto: Facebook

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.