Возачи сутра блокирају Бачку Паланку и друге градове због скупог горива!

У Бачкој Паланци и другим местима у Србији, могли би да буду блокирани сутра, 8. јуна, уколико на улицу изађе стотине хиљаде грађана који се већ неколико дана организују преко друштвених мрежа, а како би протестовали због све скупљег горива.

Још нема званичног организатора ових блокада, које се организују са захтевом да се смањи цена дизела, безоловног горива, гаса и нафте за пољопривреднике. На друштвеним мрежама грађани наводе да је у питању грађанска непослушност и протест и да им за то не требају никакве странке нити политичари.

Колико је овај протест популаран као тема на друштвеним мрежама, и колико је масован по броју оних који најављују своје учешће, говори податак да највећа Фејсбук група тренутно окупља око 110.000 чланова, а поред ње постоји још десетине група и страница, као и Вајбер група где се грађани договарају око протеста.

У Бачкој Паланци се као локација која ће бити блокирана спомиње улаз у Бачку Паланку из правца Новог Сада код бензијске станице Мол.

Основни захтев грађана је да се заустави даља поскупљења горива, да се цена заправо смањи умањењем акциза које заједно са ПДВ-ом улазе у цену литре горива која сад износи око 80 динара, у зависности од врсте деривата.

Сада је литар дизела око 165 динара, а безоловног око 155 динара, а почетком 2016. године били су око 125-130 динара. Грађани сматрају да је то превише, упоређујући цене у околним земљама, и траже да дизел буде 110 динара, а безоловни 120 динара. У захтеву који се такође, као и позив на протест, дели по друштвеним мрежама, стоји и да се тражи да се „убудуће цена горива обрачунава тако што ће се на основну цену бензина урачунати порез, па тек онда на опорезовану цену бензина да се додаје акциза која не сме да буде већа од 50 одсто основне цене бензина“. Тражи се и да цена плина не сме да буде већа од половине цене безоловног бензина.

Власт у протеклих неколико дана није коментарисала најаву протеста, већ је министар рударства и енергетике Александар Антић само рекао „да би гориво могло да појефтини“ и да држава прати цене нафте на тржишту око могућих корекција. Иначе, у протеклих годину дана нафта је неколико пута и појефтинила у свету, али у Србији гориво не да није појефтинило, већ је и поскупело, и то више пута.

Додајмо и да се позив на протест проширио и на околне државе, па сличне акције најављују у Хрватској, Босни и Херцеговини, односно Републици Српској.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Извор: БПинфо.рс/021 / Фото: Фацебоок