Žene sve češće gazdarice

Foto: Dnevnik.rs

ZRENJANIN: Ekonomsko osnaživanje žena u preduzetničkom sektoru ide uzlaznim putem, saopštila je zrenjaninska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tome su, kako se navodi, doprineli i stručna podrška, projekti, grantovi i druge vrste finansijske pomoći koje dobijaju žene koje se odluče da se otisnu u vode privatnog biznisa.

-U našoj zemlji, u ukupnom broju preduzetnika, učešće žena je oko 34 odsto . Povećava se broj firmi čije su vlasnice žene u preduzetničkom sektoru u kome su, donedavno, dominirali muškarci. Tako su ove godine, od ukupno 79 otvorenih firmi na području koje pokriva Filijala u Zrenjaninu, u okviru programa samozapošljavanja, 54 odsto vlasnice žene – kaže za „Dnevnik“ savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Štrbac.

Tri firme čije vlasnice su žene, koje su pri započinjanju biznisa imale finansijsku i drugu podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, primer su održivosti biznisa. To su turistička agencija „Gondola“, frizerski salon „Lejla“ i kozmetički salon „Boni nejls“. NJihova delatnost karakteristična je za žensko preduzetništvo, a nalaze se u tržnom centru, u središtu Zrenjanina.

Turistička agencija „Gondola“ registrovana je maja 2014. godine. Vlasnica Vladislava Baračkov, nakon završetka studija turizmologije na novosadskom Prirodno matematičkom fakultetu, oko pet meseci bila je na evidenciji nezaposlenih. Onda se osmelila i otvorila turističku agenciju.

– Mnoge kolege koje su završile fakultet rade kao turistički vodiči, neki rade sasvim druge poslove, a drugi su i dalje nezaposleni. Jedna četvrtina generacije otišla je u inostranstvo – ističe Vladislava, koja je zadovoljna obimom posla.

Pedikir, manikir, izlivanje i nadgradnja noktiju, depilacija, usluge su koje nudi salon „Boni nejls“. Salon je otvorila Miomira Veselinov maja 2016. godine.

– Termin početka rada salona bio je malo nezgodan – završile su se mature, školska godina se privodila kraju, nastupilo je neko zatišje – priseća se Miomira.

Nakon prvih meseci, kada se trebalo izboriti za poziciju na tržištu, posao je krenuo, a potražnja je bila sve veća.

-Zadovoljna sam kako se posao razvio. Imam stalne klijente, i u poslu, što je najvažnije, postoji kontinuitet – dodaje ona.

Lejla Kantar je po struci pravnica. Završila je Višu školu unutrašnjih poslova u Zemunu i nakon treće godine, kada je trebalo da odluči da li će ostati u oblasti prava, prelomila je i odlučila da se profesionalno bavi drugim poslom. Upisala je Akademiju Panjković i završila obuku u vidu stručnog usavršavanja za žensko – muškog frizera. Otvorila je svoj salon i opredelila se da radi samo kao ženski frizer. Jula 2015. registrovala je salon „Lejla“, a sredstva koja je dobila preko konkursa bila su joj „vetar u leđa“, i iskoristila ih je za opremanje salona, a delom i za stručno usavršavanje.

– Nakon tri godine posao se razvio i dostigao viši nivo. U salonu imam koleginicu Mariju Tapavički, i sada radimo kao tim, pri čemu Marija, pored frizerskih, pruža i usluge šminkanja – naglašava Kantar.

Autor: Dnevnik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.