Ključ zdravlja i lepote na dohvat ruke

Fotografija: ilustracija/pixabay.com

Naše telo naporno radi na održavanju zdravlja, a to, u vreme kada smo stalno izloženi mnogim štetnim uticajima, nije ni malo lako. Svakog dana nenamerno unosimo štetne materije u naše telo kao što su zagađivači iz vazduha, hemikalije iz proizvoda za negu kože i kose, dodaci u hrani koju jedemo, alkohol koji pijemo…

Naš limfni sistem je zadužen da kruži telom i vredno ga čisti od brojnih štetnih materija. To je ključno za ispravno funkcioniranje organizma jer, u suprotnom, može doći do raznih manjih ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Neki od simptoma usporenog rada limfnog sistema su:
Glavobolja, osećaj umora, višak telesne težine i celulit, otok oko očiju, podbradak, pad imuniteta….

Srećom, mi sami možemo pomoći da naš limfni sistem postane bolji.

14 načina za poboljšanje rada našeg limfnog sistema
Vežba – fizička aktivnost
Glavni pokretač našeg limfnog sistema je zapravo naše telo i stalni fizički pokreti koji “pumpaju” i pokreću limfu ka limfnim čovorovima u kojima se onda ona delimično čisti i prebacuje u venski krvotok na dalje čišćenje. Ako se čovek nedovoljno kreće, usporiće na taj način i protok limfe.

Pored raznih vrsta rekreacija i sporta, mnogo može da se uradi i u svakodnevnom životu. Na poslu i kod kuće češće koristite stepenice umesto da idete liftom, iskoristite pauzu na poslu da napravite jednu kraću ali brzu šetnju, preskačite konopac, vozite bicikl kad god možete umesto da se vozite kolima…

Laganim skakutanjem (naročito na odskočnim površinama kao što je trampolina) poboljšava se cirkulacija i limfna drenaža. Ono se smatra efikasnijim od samog hodanja.

Pijte dosta vode
Naš limfni sistem treba dosta vode jer, što je unos vode manji i limfa je gušća pa samim tim se sporije i teže kreće. Kafa i čajevi, ako se piju u većim količinama nam tu čak i odmažu jer su diuretici – podstiču izbacivanje vode iz organizma. Naterajte sebe da češće pijete vodu, stavite flašicu sa vodom na vaš sto da vas stalno podseća. Za bolji ukus u vodu možete dodati malo limunovog soka ili listić nane koji takođe pozitivno utiču na naše zdravlje.

Duboko dišite uz pomeranje stomaka a ne grudnog koša
Duboko disanje pomaže i stimulaciji kretanja i rada limfnog sistema. Nekoliko puta dnevno – radite vežbe disanja dijafragmom (stomakom). Time pokrećete limfu unutar stomačne i grudne šupljine. Ova tehnika disanja takođe utiče i na opuštanje i borbu sa stresom.

Idite na masažu
Masaža je odlična za umorne i bolne mišiće, opuštanje od stresa ali i za ubrzavanje limfnog sistema. Svaka masaža podstiče i kretanje limfe ali postoje i specijalne masaže koje imaju prvenstveni cilj pospešivanje rada limfnog sistema – ručna limfna drenaža, nežna i spora masaža dizajnirana da podstakne pokretanje limfnog sistema i odvođenje otpada, masti i toksina.

Više informacija. Pozovite se na ovaj članak pri zakazivanju limfne drenaže u našem Centru i dobićete 10% popusta na redovnu cenu ove masaže.

Izbegavajte tesnu odeću
Izbegavajte nošenje odeće koja je suviše tesna jer će usporiti protok limfe. Za žene, naročito škodi nošenje tesnih grudnjaka koji se usecaju u kožu i stoje previše zategnuti oko grudnog koša i pazuha. Najveći broj limfnih čvorova u telu je oko pazuha i gornjeg dela leđa. Ukoliko je ovaj deo tela previše stegnut značajno će se usporiti tok limfe.

Izbegavajte nekvalitetnu veštačku, koristite što više prirodnu kozmetiku
Ovaj korak može biti lakše reći nego uraditi, ali to ne čini manje važnim. Mnogi proizvodi za lepotu su opterećeni raznim dodatnim hemikalijama (konzervansi, emulgatori…) koje su štetni našem organizmu. Koža kao najveći organ te supstance upija a samim tim one ulaze u naše telo i opterećuju naš limfni sistem. Pokušajte da pronađete zamenu za nekada i preskupa sredstva za negu kože i kose prirodnim sastojcima. U prirodi nam je na dohvat ruke puno sastojaka koji mogu da efikasno neguju i štite našu kožu a da uz to ne nanose štetu. Hladno ceđena ulja su na primer izuzetno dobra za kožu i telo.

Ne sedite prekrštenih nogu
Time blokirate limfni kanal iza kolena. Posledice nećete osetiti odmah, nego kada već zadjete u godine. Ovo važi naročito za žene jer će na ovaj način ubrzati stvaranje i gomilanje masnog tkiva i celulita.

Vodite računa o ishrani
Kad je reč o hrani, neke namirnice su dokazano dobri čistači limfnog sistema. Trebalo bi konzumirati zeleno lisnato povrće, beli luk, rotkvice, laneno seme, morske alge i citruse.

Poželjno je što češće jesti sirovo voće i povrće, jer sadrže veliku količinu vode i dodatno hidriraju organizam. Pri tom oni obiluju enzimima koji razgrađuju naslage toksina, a uz to su alkalni.

Istraživanja su potvrdila da su antioksidansi iz nara izuzetno moćni. Samo jedna čaša soka od nara dnevno umnogome smanjuje rizik od nastanka brojnih bolesti. Tu se najviše misli na kardiovaskularne, ali i one povezane sa starenjem, kao što je slabljenje pamćenja i koncentracije.

Ne konzumirajte gazirane i veštački zaslađene sokove
Gazirani sokovi su puni šećera, fruktoznog kukuruznog sirupa, veštačkih boja… Postoje i tzv. “voćni sokovi” koji su puni šećera i konzervanasa. Trudite se da ih izbegavate ukoliko želite da imate zdrav limfni sistem.

Topli / hladni tuševi
Hladni tuševi nisu zabavni, ali mogu stimulisati pokretanje limfe. Promena između tople i hladne vode pomaže mišićima, krvnim i limfnim sudovima da se skupljaju šire i na taj način pojačaju i kretanje limfe. Obazrivo sa ovim tretmanom ukoliko ste trudni ili imate srčane tegobe.

Upražnjavajte seks
To je ritmičko kretanje mišića potrebno za pokretanje limfe, a znojenje je naknadan doprinos rasterećenju limfnih čvorova i oslobađanju od toksina.

Idite u saunu
Sauna je sjajno rešenje kojim se, stimulacijom znojnih žlezda, izlučuju nakupljeni toksini. Naravno, odlazak u saunu može poslužiti i kao dopuna vežbama i masaži, čime će se limfni sistem brže i kvalitetnije pročistiti. Naročito su korisne infracrvene saune.

Koristite neke od tehnika za savladavanje stresa
Stres je uzročnik mnogih bolesti i moramo naučiti kako da se sa njime nosimo. Na taj način smanjićemo i udare na naš limfni sistem i tako uticati na unapređenje sveukupnog zdravlja.

Koristite mali naslon za noge
Ukoliko dugo sedimo npr za računarom veoma je korisno da stopala budu položena na mali naslon koji će ih uzdići od poda.

Ovo je samo nekoliko ideja koje možete primeniti za poboljšanje i preventivno delovanje na zdravlje. Osluškujte Vaš organizam, važno je da probate i vidite šta Vam najviše odgovara.

Izvor: mojnovisad.com

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.