Završena biciklistička staza Begeč-Futog, nastavlja se prema Novom Sadu

254

Biciklističkom stazom povezani su Begeč i Futog, a staza će biti nastavljena do Novog Sada.

Ove godine urađena je deonica od izlaska iz Futoga do Obalske ulice u Begeču, dok su 2017. izvedeni radovi od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz tog mesta.

– Uradili smo prvih šest kilometara i 275 metara staze od Begeča ka Novom Sadu, spojili smo Begeč i Futog. Pozivamo kolege iz bačkopalanačke opštine da nam se pridruže da idemo dalje ka zapadu, a novosadska Uprava za investicije i građevinsko zemljište već priprema projektnu dokumentaciju za naredne faze. Sledi spajanje Dunavske ulice u Futogu i Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu, dok će konačna destinacija ove deonice biti u Šekspirovoj ulici na Limanu. Kada budemo spojili Šekspirovu ulicu i Begeč, mi ćemo praktično završiti ovaj deo evropskog koridora koji prolazi kroz naš grad – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kako je naveo, „Novosađani vole bicikl kao prevozno sredstvo, a koriste ga i za rekreaciju, tako da sada imaju jednu od najlepših staza“.

– Mislim da će ljubitelji biciklizma, zdravog života, uz Dunav i divnu prirodu moći istinski da uživaju. Nažalost, ima i nesavesnih ljudi koji su već krenuli kolima ovom stazom i apelujem na policiju da zaista drakonski kažnjava ljude koji ne poštuju osnovne civilizacijske norme, jer je ovo napravljeno za bicikliste – rekao je Vučević.

Ova staza deo je projekta Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitav evropski kontinent. Biciklistička staza Novi Sad-Begeč pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, koridoru Euro velo 6, od Atlantika do Crnog mora. Ovaj koridor, koji predstavlja jednu od najpopularnijih evropskih ruta, počinje na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, a zatim prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i završava se u Rumuniji, na obalama Crnog mora. Biciklistički koridor Euro velo 6, u Srbiji poznatiji kao dunavska ruta, kroz našu zemlju se proteže u dužini od 665 kilometara.

Ministar turizma Rasim Ljajić najavio je da ministarstvo zajedno sa pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam radi na izradi projektno-tehničke dokumentacije za biciklističku stazu Beograd-Novi Sad.

– To će u velikoj meri povezati dva glavna turistička centra koja donose najviše prihoda državi kada govorimo o deviznom prilivu i privlačenju stranih turista. Ova vrsta turizma, koja podrazumeva prevoz biciklom, u Srbiji poprima sve veći značaj i shodno tome joj dajemo pažnju koju objektivno zaslužuje. Verujem da će i prihodi od te vrste turizma biti sve veći, a samim tim i broj biciklista koji će dolaziti i posećivati Srbiju – rekao je Ljajić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.