Зашто нас неке особе привлаче?

Foto: Pixabay

Често себи поставимо питање: „Шта он/она види у њој/њему?“, „Зашто ми се он/она свиђа?“ … То питање су постављали и многи психолози, и као резултат њихових истраживања имамо неколико одговора на питање: „Зашто нас неке особе привлаче?“.

Ефекат близине

Ефекат близине је појава да ће нам људи које често срећемо или са њима комуницирамо, вероватно постати пријатељи или љубавни партнери.

Ефекат близине функционише на тај начин, да што смо више у контакту са неким особама, већа је вероватноћа да ће нам се те особе свидети, јер што неке људе боље познајемо то нам постају ближи. Наравно са изузетком особа које нам не пријају или су негативне.

Сличност

Иако близина игра велику улогу у одабиру пријатеља или партнера, не постајемо добри са свим људима које често срећемо. Са неким људима смо приморани да комуницирамо (нпр. цимер са којим делимо собу) док са неким људима бирамо да ли ћемо остварити интеракцију.

Иако смо често присиљени да са неким људима ступамо у интеракцију, да би се развило пријатељство или веза потребно је да постоји одређена сличност између нас и те особе. Потребно је да имамо сличне ставове, интересовања, систем вредности, личност, комуникациони стил итд.

Такође, јак утицај на то да ли ће нам се неко свидети или не има и сазнање да ли се и ми тој особи свиђамо. Истраживачи су дошли до закључка да људи који имају позитивну слику о себи, реагују на свиђање других тако што узвраћају свиђање. Док људи који имају негативну слику о себи неће позитивно одреаговати на свиђање јер им то пријатељско понашање других делује као незаслужено.

Физички изглед

Физичка привлачност је, како кажу истраживања, важна и мушкарцима и женама. Истраживач Мајкл Канингем је спровео истраживање у којем је испитивао стандард лепоте и дошао је до закључка да се привлачност повезује са лицима која имају велике очи, широке зенице, мали нос, широк осмех, малу браду, високе обрве, наглашене јагодице и увучене образе.

Женско лице које се сматра привлачим и лепим има више обележја дечијег лица (мали нос, мала брада), док лице мушкарца које је најпривлачније има исткнутије јагодице и велику браду као обележје зрелости.

Истраживања такође показују да нас највише привлаче особе чије лице је најсличније нашем и да се са лепим особама често повезују у друге пожељне особине.

Теорија социјалне размене

По Теорији социјалне размене, осећања која ћемо имати о нашим пријатељским или романтичним односима зависиће од тога колико од тог односа имамо користи, тачније колико ћемо од тог односа добити, а колико изгубити. Такође је важно наше мишљење о томе да ли сматрамо да заслужујемо боље. Те ће само задовољство односом зависити од нивоа поређења – резултата који очекујемо од односа тј. количине награда и казни које се могу примити у том односу. Задовољство односом такође зависи и од нивоа поређења са алтернативом (награде и казне које се могу добити у неком другом односу).

Људи који имају ниска очекивања од алтернативног односа вероватно ће трпети и остати у незадовољавајућем односу, јер према њиховом мишљењу, иако им није добро у том односу, ипак је он бољи од алтернативе.

Теорија једнакости

За разлику од Теорије социјане размене, присталице Теорије једнакости истичу да људима нису у фокусу само добици и губици, већ једнакост – да су добици, губици и доприноси једне особе од прилике једнаки добицима, губицима и доприносима друге особе.

Особе које добијају превише или премало, по овој теорији, требало би да се осећају нелагодно и да их та нелагода мотивише на успостављање једнакости.

Пише: Александра Црвенић