Protest penzionera 17. maja Beogradu

Foto: Pixabay

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije najavilo je danas da će u petak 17. maja u 11 sati održati protest na Trgu Nikole Pašića, zbog obustave postupka Ustavnog suda za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, koje su pokrenuli poslanici.

Predsednik tog udruženja Jovan Tamburić rekao je novinarima u opozicionoj “Slobodnoj zoni” u Pionirskom parku da protest organizuju i zbog netransparentne reforme penzionog sistema Srbije i načina izveštavanja Radio-televizije Srbije o problemima diskriminacije penzionera u urušavanja fonda PIO.

On je podsetio da je Ustavni sud obustavio postupak na sednici održanoj 25. aprila i da su u tom udruženju “iznenađeni i zaprepašćeni takvom odlukom”. “Većina sudija Suda nije smogla hrabrosti i stručnog digniteta da sprovedu postupak ocene ustavnosti Zakona”, rekao je Tamburić i dodao da oni “nisu smogli hrabrosti da rade posao za koji su plaćeni i za koji su se zakleli”.

On je naveo da iako još uvek nisu dobili obrazloženje odluke o obustavi, da to udruženje smatra da nije ispunjen ni jedan uslov za obustavu postupka. Tamburić je kazao da su penzije takođe zbog rasta cena trebalo biti povećane za 26 odsto, a da su one povećane samo 8,9 posto. “Na takav način od penzionera je od 2012. godine oteto od četiri do pet milijardi evra”, rekao je Tamburić i pozvao sve penzionere i građane da dođu na protest.

On je rekao i da navedena odluka Ustavnog suda takođe “obeshrabruje penzionere da traže pravdu zbog visokih sudskih taksi”.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović rekao je da se postavlja pitanje zašto je taj postupak obustavljen, kao i da u samom Ustavnom sudu ne postoji saglasnost da li je to pitanje ustavno ili nije.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić rekla je da je Ustavni sud doneo jednu neobičnu odluku da obustavi postupak. Ona je kazala da je na taj način Ustavni sud ipak “ćutke stao na stanovište da je Zakon o smanjenju penzija bio neustavan i nezakonit”. “Ne možemo sa mnogo šansi očekivati da podnošenjem tužbi sudovima, (penzioneri) obezbede povraćaj onoga što im je neustavno i nezakonito oduzeto”, rekla je Rakić Vodinelić.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.