Пољопривредницима из околине Новог Сада порез сто пута већи

Скоро 800 пољопривредника из околине Новог Сада, добило је пореска решења увећана више од сто пута у односу на претходне године, тврде у удружењу „Футошки купус“, а преноси „Н1“.

Разлог – градском одлуком, породичне њиве које годинама обрађују, преиначене су у грађевинско земљиште, на које се плаћа порез од више од 150 хиљада динара по хектару.

Паори из околине Новог Сада у решењу за порез како „Н1“ преноси сазнали су да су заправо власници – грађевинског земљишта.

У захтеву пише да поднесем захтев да сам власник грађевинског земљишта на парцели тој и тој. Тренутно је њива. У катастру пише њива друге класе“ – каже пољопривредник из Бегеча Никола Живанов.

За ту њиву, порез су до сада плаћали мање од 1500 динара по хектару, а сада ће их стајати више од 150.000. Другим речима, цифра коју зараде продајом трећине купуса који роди на њиви те величине, и то не рачунајући њихове трошкове.

Ми не можемо ни да произведемо колики је порез. Мислим да основица за тај обрачун није добро донета, ми се зато и жалимо јер је то за нас неприхватљиво. Немамо ми ту рачунице никакве, ама баш никакве –  каже пољопривредник из Футога Живан Коларов.

Опширније о овој теми погледајте овде.

Извор: Н1 / Фотографија: Илустрација/Пиxабаy.цом