Код Бачке Паланке Дунав није досегао линију редовне одбране од поплаве

Foto: BPinfo.rs

БАЧКА ПАЛАНКА: Дунав код Бачке Паланке ни данас, а по прогнози метеоролога ни у наредним данима неће достићи ниво када се овде проглашава редовна одбрана од поплаве.

То се чини када велика река достигне 530 цм, а ванредна на 650. Данас је Дунав на мерном месту достигао водостај од 514, данас се очекује 523, а у четвртак 525, па потом следи стагнација и опадање.

И овај ниво велике реке доноси бригу мештанима Бачке Паланке, посебно онима чије су куће у брањеној зони, удаљене пар стотина метара од насипа. Они свакодневно одлазе на обалу реке и заливног језера Тиквара. Дунав ових дана свом снагом пуни језеро, а на нашој фотографији се види како је вода прелила мостић који повезује део обале са плажом на језеру. Стручњаци кажу да опасности нема, те да је почетком јуна ово уобичајена слика у овом делу приобаља. Међутим, када велика река нагло почне да расте овде се старији сећају 1965. године када је Дунав ушао у варош и претио да је целу потопи. Тада није постојао насип који је изграђен после катастрофалне поплаве и представља капиталну грађевину која брани овај део Бачке од реке.

Насип је грађен тако да може да издржи и већи водостај од највишег новоа Дунава у последњих сто година, а то је осам метара. Ипак, кажу они који живе уз реку, да постоје нижи терену првенствено код Полоја према Челареву и код Младенова где се вода појави иза насипа када су екстремно високи водостаји.

Ако Дунав настави да расте и мимо прогнозе, могу бити угрожени, односно поплављени објекти који се налазе у небрањеном делу обале, односно викендице, чарде и други објекти који су изграђени пре насипа. Чамци на везовима и понтони, односно кућице на води који се налазе у језеру нису у опасности мада стручнији упозоравају власнике да их свакодневно обилазе и контролишу везове.