Хулигани у Сплиту напали ватерполисте Црвене звезде, протестна нота Хрватској

Foto: Screenshot

Четворица ватерполиста Црвене звезде нападнути су данас на сплитској Риви у једном кафићу.

Игор Милојевић, директор ВК Црвена звезда, потврдио је за Н1 да су тројица играча нападнута у Сплиту, да је утакмица отказана и да су кренули назад за Београд. Он је за Н1 оценио да је то максимално понижење и увреда.

Како кажу из клуба на конференцији за новинаре, један конобар је приметио испод јакне ознаку Црвене звезде, а убрзо затим се појавила група хулигана. Момци су желели да промене кафић, али су, како додају, нападнути. Ради се о Милошу Максимовићу, Душану Васићу и Александру Краљу.

Играч Александро Краљ је задобио неколико удараца, повреде су видљиве, нарочито у пределу носа, кажу из управе ВК Црвена звезда. Он је, додају, скочио у море и тако се спасио, али је повређен. Управа се захвалила грађанима, старијим људима, који су стали у његову заштиту док је био у мору.

Према информацијама којима располаже клуб, играчи су нападнути штанглама, металним предметима и прећено им је клањем.

Сплитска полиција трага за нападачима. Како незванично сазнаје Слободна Далмација, реч је о петорици младића млађе животне доби.

Дачић најавио протест Хрватској

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће Хрватској бити уручена протестна нота због инцидента у Сплиту, у ком су физички нападнути ватерполисти Црвене звезде.

Дачић је за Радио-телевизију Србије рекао да је тај напад последица „антисрпске кампање“ која се води у Хрватској.

„Тражићемо да починиоци буду идентификовани и кажњени, али нас много више брине атмосфера у Хрватској јер се тако нешто не би десило у Србији. Зато је одговорност на политичарима у Хрватској да не стварају атмосферу која ће бити подстицај за овакве антицивилизацијске поступке“, рекао је Дачић.

Осуде напада и у Хрватској

Напад на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту најоштрије су осудили први човек Регионалне ватерполо лиге и извршни директор Хрватског ватерполо савеза Перица Букић, ватерполо клуб Морнар, као и Хрватски олимпијски одбор, а на порталима хрватских медија вест о нападу на ватерполисте прати се као најважнији догађај.

Бивши ватерполиста и први човек хрватског савеза Букић, у саопштењу за јавност најоштрије је осудио инцидент у Сплиту, преноси РТС.

Сваки чин насиља, икада, игде и према било коме је једноставно неприхватљив, истакао је Букић. „Испред Хрватског ватерполо савеза и у своје лично име, најоштрије осуђујем инцидент који се догодио на сплитској ривијери, а у којем су нападнути ватерполисти Црвене звезде. Сваки чин насиља, икада, игде и према било коме је једноставно неприхватљив“, навео је Букић.

Он је указао је да у Регионалној ватерполо лиги, у 11 сезона колико се одвија ово такмичење, никада није било никаквих инцидената нити напада на спортисте. Додао је да је до напада дошло на јавном простору у граду, далеко од спортског борилишта и у слободно време спортиста.

„Оно чему се искрено и дубоко надам је да овај инцидент неће утицати на до сада коректне односе између свих учесника Регионалне лиге, свих клубова и савеза, као и на сам пројекат заједничког спортског такмичења који се до сада показао врло успешним за све његове учеснике“, нагласио је Букић, преноси Слободна Далмација.

Напад на ватерполисте осудио је и Вили Маринић, секретар ватерполо клуба Морнар, против кога је Црвена звезда вечерас требало да одигра утакмицу у Сплиту. „Наш клуб оштро осуђује сваку врсту насиља, како на спортским борилиштима, тако и изван њих, а самим тим и овај напад“, истакао је Маринић и нагласио да му је жао што је дошло до оваквог инцидента.

Председник Хрватског олимпијског одбора Златко Матеша саопштењем је реаговао на напад и истакао да најоштрије осуђује „овај хулигански чин који са спортом нема никакве везе“.

„У име Хрватског олимпијског одбора и целокупне хрватске спортске породице најоштрије осуђујем овај хулигански чин који са спортом нема никакве везе. Напад на спортисте из друге државе, који су само дошли на извршавање клупских обавеза, никако не иде у исту реченицу са Сплитом којег називамо и ‘најспортскијим градом на свету'“, навео је Матеша.

Напад на спортисте из Србије осудили су и медији. Тако Јутарњи лист преноси да се у Сплиту догодио „срамотни напад“ који је завршен отказаном утакмицом. Један од читалаца овом листу послао је случајно снимљену фотографију, а Јутарњи истиче да се по тим фотграфијама јасно може закључити како овај напад није био спонтан већ припремљен ВИДЕО: Нападнути играч ВК Црвена звезда у Сплиту. Око њега су били грађани. Полиција га је убрзо одвела.