ФОТО, ВИДЕО: Спречена принудна исељења две новосадске породице

Foto: 021.rs

Принудна исељења две новосадске породице, Нинић и Вајдић, спречена су данас захваљујући акцији иницијативе „Кров над главом“.

Породица Нинић није исељена из свог дома у Модене 1, у Танурџићевој палати, јер су одбили да поступе по налогу извршитеља Јасне Анђелић.

Слободанка Нинић је пред станом дочекала представника извршитеља, којем је саопштила да се неће иселити јер чекају да се реше поступци, односно тужбе које су поднели због поступка који је довео до тога да остану без јединог дома. Ова породица је 2007. године узела кредит од 94.500 евра, до данас су банци платитли на име камата и главнице мање од 80.000 евра и имају још дуг од 81.000 евра.

Они су се током година нашли у проблему са отплатом кредита због Слободанкине болести и смањења прихода, а онда је Ерсте банка, како наводе, због дуга јануара ове године ангажовала извршитеља Јасну Анђелић. У поступку који је уследио, стан је уз процену да вреди 120.000 евра продат на лицитацији за 84.500 евра плус трошкови поступка и сада је уследило исељење. Слободанка Нинић каже за 021.рс да је поступак вођен без тога да је обавештена о њему.

„Требало би помоћи људима који упадну у проблем. Нису они упали у проблем зато што су желели, нешто се сигурно десило. Они учествују у поступку, зашто ја не могу да учествујем у поступку код извршитеља? Дефинитивно није добар закон и мора да се ради на томе да се промени, да људи попут нас буду укључени у поступак“, прича Слободанка Нинић.

Испред стана су били и активисти Здружене акције „За кров над главом Нови Сад“, који су навели да би извршитељ у овом поступку за награде и трошкове требало да заради близу 10.000 евра и због тога су цео поступак назвали „чистом пљачком“.

„Циљ банке и извршитеља је јасан. Они би хтели да избаце из стана породицу Нинић, пре окончања одлуке суда о поништењу продаје, како би се докопали велике зараде на брз начин“, навели су активисти за 021.рс.

Када ће се наставити поступак извршења и одузимања стана у Танурџићевој палати је непознато, а породица Нинић ће добити накнадно обавештење из канцеларије извршитељке.

Два и по сата касније, представници канцеларије извршитеља Вујадина Масникосе појавили су се на адреси Косте Абрашевића на Телепу, због судског решења да се Никола и Верица Вајдић иселе из куће.

Њих исељава Веричин бивши супруг Зоран Јовановић, који за 021 каже да је након више од 12 година добио правоснажну пресуду и да му имовина припада.

„Поткровље, први спрат и приземље су моја половина куће које сам ја даровао сину на основу уговора, али добио сам поништење тог уговора и на суду је доказано да то припада мени. Моја бивша супруга тврди да то припада њој, да је она мени платила ту имовину, али то се није десило. Требало је да буду исељени још у децембру, али се то није догодило. Сад имамо ускоро рочиште, где ћемо доказивати чије је шта, јер је овде дошло до тешких манипулација“, каже Јовановић.

Његова бивша супруга Верица Вајдић напомиње за наш портал да сценарио који се десио на суду не одговара истини. Она каже да њен бивши супруг потражује имовину која му је већ исплаћена, те да покушава да манипулише својим здравственим стањем да би добио имовину, а самим тим и новац.

„Суд је сматрао ирелевантним сведочења наших суседа који су потврдили да је он добио новац, да нема шта да тражи у овој причи. Пошто је он тужио свог сина и тражио му имовину коју му је предао као поклон, ја сам тужила њега да видимо ко поседује колико имовине. Поражавајуће је да у суд није стигао мој приговор на решење Масникосе којим се одбија моја жалба, што би могло да одложи ову ситуацију, док се не утврди шта се догодило, ко шта поседује. Оно што је најсмешније је то што у налогу извршитеља за исељење стоји погрешна адреса, погрешан кућни број и погрешан број парцеле“, каже Верица.

Активисти „Кров над главом“ поручили су да се неће померити и да неће дозволити исељење породице Вајдић, те да сумњају у законитост поступка који води канцеларија поменутог извршитеља. Они се, иначе, залажу да нико, без обзира на околности у којима се налази, не сме да остане без јединог крова над главом, а да у случају када су околности такве да уводе сумњу, никакво принудно исељење из имовине не може да се спроведе.

Полиција је дошла у три возила, али је након двадесетак минута напустила адресу. Овим је исељење одложено, а породица ће из канцеларије извршитеља добити нови термин.