Брига о игралиштима није дечја игра

Foto: Dnevnik

БАЧКА ПАЛАНКА: Само неупућени могу да помисле да је брига о јавним дечјим игралиштима и спортским теренима лак и јефтин посао. Надлежни у Бачкој Паланци и припадајућим селима где има 60-так игралишта са 250 реквизита, суочавају се са одговорним, пре свега са аспекта сигурности деце, али и финансијски захтевним послом.

Крајем 2017. године закључен је уговор између Општине Бачка Паланка и Јавног предузећа „Стандард” када је реч о дечјим игралиштима и спортским теренима који су у власништву локалне самоуправе.

– „Стандард” је задужен за наѕор над извођењем радова на дечјим игралиштима и спортским теренима у власништву општине – појашњава мр Мирослав Сићевић, директор тог јавног предузећа.

– Наложени су нам послови стручног наѕора над извођачем радова на одржавању дечјих игралишта и спортских терена. Августа 2018. године донет је Правилник о безбедности дечјих игралишта којим се прописију битни захтеви за заштиту здравља и безбедности који се односе на потребне површине и опрему за јавна дечја игралишта, а примена је почела новембра 2018. године. Период усклађивања већ изграђених игралишта са новим Правилником је три године, а сва нова игралишта која се постављају морају бити по новом Правилнику.

Један број игралишта мораће да буде уклоњен са садашњих локација, јер их неће бити могуће ускладити са прописима, потврђује Сићевић. За усклађивање постојећих игралишта биће неопходно издвојити додатна финансијска средства како би се терени одржали у функцији.

Интересантна је структура дечјих игралишта по насељеним местима општине. И у граду и у селима највише је клацкалица (103), па следе љуљашке-пењалице (68), тобоган куле са пешчаником (56), има 15 тренажера и само шест коњића на опрузи. У селима је 26 игралишта, а у граду 31 од којих седам у оквиру вртића. На захтев Предшколске установе „Младост” почело је прошле године уклањање справа из дворишта вртића, а оне се пребацију на друге локације где је потребно заменити дотрајале справе које нису у функцији и представљају опасност за кориснике.

– Предвиђен век трајања справа, а оне су углавном од дрвене конструкције, је 10 година уз редовно и наменско одржавање – појашњава Сићевић. – Овај период за већину справа је истекао, а постојеће стање је алармантно, па већину треба заменити новим. Прошле године извршена је санација виталних склопова и делова на свим дечјим игралиштима на територији општине. Након година занемаривања стављене су у функцију и љуљашке са пењалицама и клацкалице које су израђене од метала. Оне су детаљно сервисиране и стављене у функцију. Игралиште у Визићу које је годинама било ван функције и представљало потенцијалну опасност враћено је у функцију.

Замењена је комплетна заштитна ограда на спортском терену „Партизан” у центру Бачке Паланке, а на терен је постављена гумена „тартан” подлога, постављене су и нове кошаркашке табле, као и голови са мрежама. У Карађорђеву су постављене две нове кошаркашке табле. Као и ранијих година вандализам је један од највећих проблема на које наилазе комуналци у послу одржавања дечјих игралишта и спортских терена.

– Полицији смо подносили пријаве против нн починилаца који су ломили све и свашта, па чак и оно што се чинило да људска снага не може да сломи- каже директор Мирослав Сићевић.