Novi Sad ustupa deo gradskog zemljišta za fabriku čokolade

0
258

Skupština grada bi na sednici sutra, 4. juna trebalo da odobri da pojedine gradske parcele bez naknade budu ustupljene Republici Srbiji, saznaje 021.rs.

Naime, odbornici će raspravljati o tome da 11 parcela površine 13.026 kvadrata, koje su u vlasništvu Novog Sada, bez naknade budu ustupljene Republici kako bi bile pridodate zemljištu gde će švajcarska kompanija „Beri Kalebo“ (Barry Callebaut) graditi fabriku čokolade.

Kako se vidi iz predloga odluke, Grad Novi Sad će po zahtevu Razvojne agencije Srbije i na osnovu memoranduma koji su Grad, Republika i „Beri Kelebo“ potpisali, a u cilju realizacije projekta od značaja za Srbiju, ustupiti niz parcela pored puta M7, tj. na izlazu na autoput iz Novog Sada prema Zrenjaninu, gde je već nikao niz poslovnih objekata.

Gradske parcele će bez naknade biti predate Direkciji za imovinu RS, a odluka predviđa da će, ukoliko se ne realizuje investiciono ulaganje, ovih 13.000 kvadrata biti vraćeno Novom Sadu.

Uvidom u podatke Katastra, 021.rs se uverio da ove gradske parcele nisu glavna površina za gradnju fabrike, nego se naslanjaju na niz parcela koje imaju oko 40.000 kvadrata i koje su u vlasništvu preduzeća „Mops invest“ iz Beograda. Kako se radi o firmi koja se bavi prodajom zemljišta i nekretnina, može se naslutiti da je „Beri Kalebo“ kupio ili će tek od njih kupiti zemljište.

Podsetimo da je gradonačelnik Miloš Vučević medijima rekao da su Švajcarci od „privatnika“ nabavili plac.

Kažimo i da prema podacima iz APR-a firma „Mops invest“ postoji od februara 2017. godine i u vlasništvu je Aleksandra Popovića, koji je javnosti poznat kao vlasnik Grand produkcije i firme „Bavaria Motorrad“ čiji je vlasnik narodni poslanik SNS-a Ostoja Mijailović.

Podaci u katastru pokazuju i da je zemljište pored puta M7, gde će nići fabrika čokolade, 2017. godine pripadalo Unikredit banci u postupku izvršenja protiv hipotekarnog dužnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.