Нови Сад уступа део градског земљишта за фабрику чоколаде

Foto: 021.rs

Скупштина града би на седници сутра, 4. јуна требало да одобри да поједине градске парцеле без накнаде буду уступљене Републици Србији, сазнаје 021.рс.

Наиме, одборници ће расправљати о томе да 11 парцела површине 13.026 квадрата, које су у власништву Новог Сада, без накнаде буду уступљене Републици како би биле придодате земљишту где ће швајцарска компанија „Бери Калебо“ (Баррy Цаллебаут) градити фабрику чоколаде.

Како се види из предлога одлуке, Град Нови Сад ће по захтеву Развојне агенције Србије и на основу меморандума који су Град, Република и „Бери Келебо“ потписали, а у циљу реализације пројекта од значаја за Србију, уступити низ парцела поред пута М7, тј. на излазу на аутопут из Новог Сада према Зрењанину, где је већ никао низ пословних објеката.

Градске парцеле ће без накнаде бити предате Дирекцији за имовину РС, а одлука предвиђа да ће, уколико се не реализује инвестиционо улагање, ових 13.000 квадрата бити враћено Новом Саду.

Увидом у податке Катастра, 021.рс се уверио да ове градске парцеле нису главна површина за градњу фабрике, него се наслањају на низ парцела које имају око 40.000 квадрата и које су у власништву предузећа „Мопс инвест“ из Београда. Како се ради о фирми која се бави продајом земљишта и некретнина, може се наслутити да је „Бери Калебо“ купио или ће тек од њих купити земљиште.

Подсетимо да је градоначелник Милош Вучевић медијима рекао да су Швајцарци од „приватника“ набавили плац.

Кажимо и да према подацима из АПР-а фирма „Мопс инвест“ постоји од фебруара 2017. године и у власништву је Александра Поповића, који је јавности познат као власник Гранд продукције и фирме „Бавариа Моторрад“ чији је власник народни посланик СНС-а Остоја Мијаиловић.

Подаци у катастру показују и да је земљиште поред пута М7, где ће нићи фабрика чоколаде, 2017. године припадало Уникредит банци у поступку извршења против хипотекарног дужника.