БРАНИСЛАВ ШУШНИЦА: Лично мислим да Бачкој Паланци треба затворен базен

БАЧКА ПАЛАНКА: По првом овогодишњем ребалансу општинског буџета у каси Бачке Паланке очекује се ове године безмало две милијарде динара.

Образложење је одборницима и јавности дао председник општине Бранислав Шушница који се, једини од бројних говорника држао теме. Шушница је напоменуо, поред осталог, да ће у овој и наредним годинама локална самоуправа, коалициона власт на челу са СНС, завршавати и оне пројекте које је пре много година почео неко други, а није имао снаге, знања, политичке воље да их заврши. Упоредо ће се улагати у нове пројекте како би Бачка Паланка и 13 припадајућих села била што развијенија, комунално и инфраструктурно уређенија у како би ова средина била удобнија за живот.

„И поред тога што је предвиђени буџет за ову годину до сада убедљиво највећи нећу да прећутим, хоћу да упознам одборнике, али и јавност, да имамо и неодговорно понашање појединаца“, рекао је, поред осталог, Шушница.

„Нећу да кријем да је рачун општине у блокади, односно да су нам блокирани трансфери 60-так дана. Стигли су на наплату давни дугови појединих месних заједница и сада је очито да овакав начин њиховог финансирања није најбоље решење. Поједини директори школа у ранијем периоду финансијски су се бахато понашали на шта смо их упозорили. Упутио сам захтев Министарству финансија да пошаље ревизорску инспекцију и сазнао сам да су нам надлежни изашли у сусрет. Хоћемо да имамо чисте рачуне.“

Шушница је нагласио да је локална самоуправа, на основу пројеката, привукла доста новца са виших нивоа власти, па је, на пример, министарка Славица Ђукић Дејановић обезбедила донацију од преко 1,6 милиона динара за набавку гасног котла за потребе Предшколске установе „Младост“, јер је постојећи котао стар скоро пола века.

Као одговор на неке критике, чуло се да локална самоуправа финансира одржавање пруге Гајдобра – Бачка Паланка, првенствено због великих планова са проширењем и модернизацијом овдашње луке.

„Расписан је тендер за најповољнијег извођача за завршетак отвореног олимпијског базена у Бачкој Паланци кога је неко давно почео, а није завршио“, саопштио је Шушница.

Годишњица страдања у „Олуји”

Одборници су званично обавештени да ће у Бачкој Паланци 4. августа, бити одржан помен страдалима у злочиначкој акцији „Олуја” 1995. у Хрватској. Очекује се присуство највиших представника државе и Српске православне цркве. Током распада СФРЈ у Бачку Паланку дошло је око 15.000 српских избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине. Део тих напаћених људи интегрисао се у овом делу бачког прибаља, део отишао у веће градове или иностранство, па данас овде избеглички статус има око 400 људи којима Општина уз помоћ Покрајине и Републике решава егзистенцијалне, пре свега стамбене проблеме.

„Не интересују ме приче попут оних да ли је базен требао бити дужине 33 или 50 метара, да ли је локација требала да буде ту где јесте, да ли се одмах требао градити затворени базен. Ми ћемо га ове године завршити, а то ће нас коштати још око 60 милиона динара. Лично мислим да Бачкој Паланци треба затворен базен, јер, на пример, узмите ово лето, па израчунајте колико би се дана користио отворен базен који је изграђен у непосредној близини Градске плаже на обали Дунава и плаже на обалама заливног језера „Тиквара“. Базен треба деци, омладини и одраслима да буде доступан целе године, а када завршимо ову фазу, вероватно ћемо радити на његовом затварању. Изградња регатног центра, односно стазе за кајака на мирним водама и кану је национални пројекат и План детаљне регулације приобаља биће усвојен, а реализоваће се уз помоћ Владе Србије. Морамо платити дуг за Пројекат регатног центра који је урађен претходних година, а наш дуг је 12 милиона динара. До краја године добићемо и грађевинску дозволу.У овој зони морамо урадити пројекат саобраћајница и то ће нас коштати 10 милиона динара, а Покрајина ће финансирати радове“, навео је Шушница.

Споменик краљу Петру Првом

Ребалансом је предвиђен износ од четири милиона динара за изградњу споменика краљу Петру Првом у Бачкој Паланци, где главна улица већ носи његово име. Чуло се да ће решење и све потребне радње за његово подизање обезбедити стручна комисија у којој су познаваоци ове материје, али и доктори наука, уметници…

Председник овдашњих радикала Драган Бозало рекао је да, свакако подржава ову идеју, али и подсећа да су сви потребни папири обезбеђени и за изградњу споменика свим погинулим житељима ове општине у ратовима 90-их.

На седници се могло чути „препуцавање“ појединих одборника на релацији СПС – који овде није у власти, а углавном подржава владајућу коалицију, и Покрета социјалиста чији су одборници у владајћој већини. Када је дискусија отишла предалеко од теме реаговао је председник Скупштине Мита Лачански.

Пројекат „Фокус на Бачку Паланку” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Извор: Дневник / Фото: Дневник