Екипе дунавске регате и ове године у Бачкој Паланци

Екипе овогодишње међународне Туристичке дунавске регате – ТИД, 63. по реду, пролазиће кроз Србију од 25. јула до 10. августа.

После прве станице – Апатина, следе Бачка Паланка, Нови Сад, Стари Сланкамен, Београд, Смедерево, Велико Градиште, Доњи Милановац, Текија и Кладово, да би 10. августа, После Брзе Паланке, 10. августа, кајакаши ће продужити ка Црном мору.

Регата је стартовала 23. јуна у немачком граду Инголштату, а окончаће се 5. септембра, након два и по месеца и 2.515 пређених километара, у румунском селу Свети Ђорђе, на обали Црног мора.

ТИД је највећа и најдужа речна регата на свету, која окупља учеснике не само из подунавских земаља, већ и са ваневропског подручја, међу којима су одрасли, деца и старије особе оба пола.

Они дневно прелазе око 43 километра, а основно правило је да се етапе преваљују у кајацима и кануима, уз помоћ веслања посаде. При проласку кроз Браничевски округ, учесници регате 4. и 5. августа биће дочекани у Великом Градишту и голубачком селу Добра, где годинама подижу свој камп. Регата пролази кроз десет, а зауставља се и борави у седам држава.

На свом путу обилази четири главна града Европе: Беч, Братиславу, Будимпешту и Београд.

Извор: Данас