Da li znate ko sve ima pravo da vam traži ličnu kartu?

Osim policije i komunalne policije, još oko stotinu drugih subjekata može da vam traži lične podatke. Uslov je – da su zakonom ovlašćeni za to.

Poverenik za informacije od javnog značaj i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić preporučuje građanima da, ukoliko im ličnu ispravu zatraži neko ko nije policija ili komunalna policija, pitaju na osnovu kog zakona to radi.

Plazma

On navodi da ima mnogo novih propisa koji ovlašćuju raznorazne subjekte koji mogu da traže vaša dokumenta na uvid.

– Imate recimo Zakon o sprečavanju pranja novca i kad odete u banku, oni vam traže uvid u dokumenta, čak i da im ostavite kopije. Agencije za nekretnine to takođe mogu jer su ovlašćene ovim zakonom. Da ne licitiramo, hipotetički je moguće da sto subjekata ima pravo na to, ali načelno samo onaj ko je ovlašćen zakonom – objasnio je Šabić za „Blic“.

Šabić ističe da je važno da taj ko traži dokumenta bude ovlašćen zakonom, a ne nekim podzakonskim aktom. Ako je zakonom predviđeno da vam traži uvid u vaš lični dokument vi ćete dati, ako nije, ni vi niste dužni da date dokumenta.

Niko ne sme da zadrži vaša dokumenta

On dodaje i da što se tiče zadržavanja isprave, na to niko nema pravo, čak ni policija. Oni mogu samo privremeno da zadrže vaš lični dokument dok ne utvrde vaš identitet.

Što se tiče kontrolora u gradskom prevozu, niste dužni da date ličnu kartu na uvid. Upravo to je razlog zašto oni u kontrolu idu sa komunalnom policijom.

Čak i na trafikama i u prodavnicama mogu da vam traže ličnu kartu na uvid i to na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, kako bi utvrdili da ste punoletni ako vam prodaju alkohol, duvan ili pirotehnička sredstva.

Izvor: Blic / Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.