Да ли знате ко све има право да вам тражи личну карту?

Осим полиције и комуналне полиције, још око стотину других субјеката може да вам тражи личне податке. Услов је – да су законом овлашћени за то.

Повереник за информације од јавног значај и заштиту података о личности Родољуб Шабић препоручује грађанима да, уколико им личну исправу затражи неко ко није полиција или комунална полиција, питају на основу ког закона то ради.

Он наводи да има много нових прописа који овлашћују разноразне субјекте који могу да траже ваша документа на увид.

– Имате рецимо Закон о спречавању прања новца и кад одете у банку, они вам траже увид у документа, чак и да им оставите копије. Агенције за некретнине то такође могу јер су овлашћене овим законом. Да не лицитирамо, хипотетички је могуће да сто субјеката има право на то, али начелно само онај ко је овлашћен законом – објаснио је Шабић за „Блиц“.

Шабић истиче да је важно да тај ко тражи документа буде овлашћен законом, а не неким поѕаконским актом. Ако је законом предвиђено да вам тражи увид у ваш лични документ ви ћете дати, ако није, ни ви нисте дужни да дате документа.

Нико не сме да задржи ваша документа

Он додаје и да што се тиче задржавања исправе, на то нико нема право, чак ни полиција. Они могу само привремено да задрже ваш лични документ док не утврде ваш идентитет.

Што се тиче контролора у градском превозу, нисте дужни да дате личну карту на увид. Управо то је разлог зашто они у контролу иду са комуналном полицијом.

Чак и на трафикама и у продавницама могу да вам траже личну карту на увид и то на основу Закона о заштити потрошача, како би утврдили да сте пунолетни ако вам продају алкохол, дуван или пиротехничка средства.

Извор: Блиц / Фотографија: Илустрација/Пиxабаy.цом