Здравље: Шта је потребно да знате ако патите од алергија

Алергије су данас проблем који мучи све већи број људи. О њима се доста тога зна, али неке ствари су још обавијене велом нејасноћа.

Портал Б92 доноси преглед најновијих открића која ће вам појаснити много тога о алергијама.

‘Никад горе’

Сваке године чујемо да је ово најгоре време за алергичаре. Да ли је то истина или само претеривање? Стручњаци кажу да је то истина и то због тога што се клима уистину мења, а то погоршава ситуацију за алергичаре.

Не будите сам свој лекар

Многи људи мисле да су алергични на разне ствари, али то не мора бити истина. Најбоље је да вас тестира стручњак,  једино тако ћете открити на шта сте заиста алергични. Ако сами себи глумите лекара, могли бисте само да погоршате ситуацију.

Опрезно с лековима

Неким људима уобичајени лекови против алергија, односно они који би требало да смање симптоме алергија, не помажу. Лекови су врло индивидуална ствар па би било добро да са лекаром покушате да одаберете онај који вам највише одговара, а не да их сами бирате.

Ињекције

Алергијске ињекције помажу многим људима, али оне ипак нису за свакога. Ако сте, рецимо, алергични искључиво на амброзију, онда је то једносезонска алергија и у том случају ињекције се не препоручују. Оне су боље за особе које пате од више врста алергија и у више сезона.

Лечење на време

Иако су свесни да имају алергију, многи људи не почну с лечењем на време па им се непријатни симптоми још више погоршају. Немојте то себи допустити јер је ситуацију тешко побољшати када симптоми једном почну.

Опрез с килограмима

Алергичари ово не воле баш да чују, али они морају бити опрезни с килограмима, посебно они које мучи астма. Вишак килограма утиче на рад плућа па ситуација може постати озбиљна, упозоравају стручњаци.

Неприметна алергија

Зачуђени сте јер су вам се алергије појавиле тек у позним годинама? Врло вероватно сте имали симптоме још у детињству, али их нисте примећивали, односно нисте их повезивали с алергијом. Примера ради, бронхитиси из детињства вероватно су били узроковани астмом.

Извор: Б92 / Фотографија: Илустрација/Пиxабаy.цом