Podrška očuvanju bogatstva srpskog jezika i kulture

153
Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je danas sa prof. dr Dankom Šipkom, poznatim srpskim lingvistom i redovnim profesorom slavistike i primenjene lingvistike na Državnom univerzitetu Arizone (SAD) koji je, uz ostalo, i autor Velikog srpsko-engleskog rečnika.

Tokom razgovora, Miloševićeva je izrazila zadovoljstvo što eminentni naučnici koji žive i rade u dijaspori, na svojim predavanjima i seminarima podstiču očuvanje srpskog jezika, ali i razvoj jezičke kulture mladih koji su sve više izloženi osiromašenju jezičkog fonda, ne samo kroz svakodnevnu međusobnu komunikaciju, već i pod uticajem masovnih medija.

S druge strane, Šipka je ukazao i na problem nekritičkog i često nepoterebnog prihvatanja stranih reči, čemu doprinosi i sve manja razlika između ozbiljnih dnevnih izdanja novina ili časopisa i štampe koja više okrenuta senzacionalizmu ili trivijalnim temama, a koja manje vodi računa o čistoći jezika i preciznosti jezičkog izraza.

Sagovornici su se saglasili da je, zbog svakodnevnog korišćenja savremene tehnologije, poput Interneta, koje, istina, doprinose većem obimu znanja, nužno voditi računa i o njihovom negativnom uticaju na negovanje jezičke kulture i razvoj srpskog jezika.

Uz to, ocenjeno je i da bi bilo korisno, organizovanje predavanja o značaju razvoja i proširenja jezičkog fonda kod mladih, u cilju očuvanja jezičke kulture, a samim tim i kulturnog identiteta.

U razgovoru je učestvovao i Zoran Kolundžija, vlasnik „Prometeja“, inače izdavač većine najpoznatijih Šipkinih knjiga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.