Ученице из Паланке израдиле најбољи постер о дигиталном насиљу

Dnevnik.rs

БАЧКА ПАЛАНКА: На такмичењу ученика средњих школа Србије у изради постера са циљем промовисања статистике, прво место припало је ученицама Средње стручне школе „Др Радивој Увалић”. Марина Мандић и Татјана Глишић, ученице трећег разреда образовног профила економски техничар израдиле су плакат на тему дигиталног насиља.

– Тему је било потребно обрадити статистичком анализом – каже Томислав Ђуретић, директор ШШ у Паланци. – Својим радом, плакатом, који је оцењен као најбољи, наше ученице обезбедиле су даље учешће на интернационалном такмичењу. Ментори награђеног тима су Аранка Харак, професор економске групе предмета и професор математике Милева Јелић.

Међународни пројекат статистичке писмености (ИСЛП) покренуло је Интернационално удружење за статистичку едикацију. Циљ такмичења је да се на постеру илуструје примена статистичке анализе као и презентација и интерпретација статистичке обраде изабране теме. У такмичењу су учествовали ученици две старосне групе, они који су рођени 2003. и млађи и ученици рођени 2000. године и млађи. Координатор за Србију је професор Загорка Лозанов – Црвенковић, департман за математику и информатику Природно математичког факултета Универзитета у Новом Саду. – На ову тему подстакло нас је предавање Игора Јурића које је одржао у нашој школи – каже Марина Мандић. – Увиделе смо да се интернет све више користи и да поред свих предности које нам он нуди (образовање, информисање, повезивање) постоје и многи ризици на које је неопходно скренути пажњу. То смо и покушале да урадимо овим плакатом.

На такмичењу у Србији учествовало је седам школа са једним или више тимова, а било је 11 плаката. Професорка Аранка Харак каже да је победнички плакат прослеђен на међународно такмичење, односно „Интернационални пројекат статистичке писмености”. Победници овог такмичења биће проглашени на Светском статистичком конгресу у Куала Лумпуру који ће се одржати у августу ове године.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
www.фацебоок.цом/БПинфо.рс