U Bačkoj Palanci kubik opet skuplji samo za domaćinstva

312

BAČKA PALANKA: Potrošači u Bačkoj Palanci i 13 sela opštine, na početku ove godine treba da se pripreme za poskupljenje komunalnih usluga, koje će od 1. jula biti povećane za 10 odsto.

Lokalna samouprava, odnosno opštinsko Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt“ od pre dve godine, redovno početkom leta radi ovu korekciju, a sve je počelo zbog poštovanja Zakona o komunalnim delatnostima koji zabranjuje dvojne cene. Tačnije, svojevremeno su se pobunili korisnici iz privrede, odnosno pravna lica, koji su u jednom momentu plaćali usluge tri puta skuplje od domaćinstava.

Kada će se izjednačiti cene za domaćinstva i privredu, odnosno pravna lica, ovde niko ne može tačno da kaže. Stručnjaci prilikom svakog povećanja cena pijaće vode ponove da je svaka cena ispod jednog evra po kubnom metru daleko od cene koštanja proizvodnje i distribucije kubika pijaće vode. Po tome još nekoliko godina palanačka domaćinstva početkom jula dobijaće uvećane račune.

Primera radi, po računima za decembar prošle godine, kubni metar potrošene pijaće vode koštao je 58,51 dinar, kubik odvođenja vode 29,11, iznošenje smeća jednom nedeljno iz domaćinstva paušalno se plaća 449,20 dinara i na to treba dodati 10 odsto PDV. Tome treba dodati i 106,30 dinara naknade za merno mesto i na to 20 odsto PDV. Od jula sve će biti skuplje 10 odsto, pa nije teško izračunati.

Sela u drugoj tarifi

Ako Zakon o komunalnim delatnostima ne poznaje dvojne cene i ne priznaje ih, a ovde je reč o cenama komunalija za domaćinstava i pravna lica, ima i onih koji postavljaju pitanje duplo nižih cena komunalija koje plaćaju seoska domaćinsta od onih u Palanci.

Da li je i ovde reč o dvojnim cenama za jednu istu robu ili uslugu?

Upućeniji kažu da je pomenuti Zakon u ovoj opštini naterao nadležne da pre 2-3 godine objedine komunalnu delatnost na teritoriji cele opštine. Bilo je velikih otpora, ali na kraju komunalnu delatnost ne obavljaju više seoske mesne zajednice već opštinsko JKP. Tada su prihvaćene niže cene komunalija u selima, pa se sada svako povećanje odnosi na zatečene cene. U selima, a zatečeni su veliki problemi kako u količini vode za piće koja se proizvodila i distribuirala, tako i, posebno, u kvalitetu vode koja u nekim selima čak nije preporučljiva za piće.

Meštani sela zato poručuju da će plaćati istu cenu kubnog metra pijaće vode, ali i drugih usluga, onda kada je bude bilo dovoljno u slavinama i kada bude bezbedna za ljudsku upotrebu – bez arsena i drugih primesa.

Palančani, uglavnom još ne reaguju, ali oni koji znaju za poskupljenje koje ide po automatizmu, kažu da niko nikada nije aplaudirao poskupljenju, a jedino što je prihvatljivo je činjenica da ova varoš već nekoliko godina ima dovoljno vode i u letnjim mesecima i da je kvalitet pijaće vode dobar.

Komunalci su i ranije govorili da u Bačkoj Palanci cena komunalnih usluga nije ni za procenat povećavana od 2012 – 2016. godine, a da su neophodni novi bunari i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
www.facebook.com/backapalankainfo

Izvor: Dnevnik.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.