У Бачкој Паланци кубик опет скупљи само за домаћинства

Foto: Komunalprojekt

БАЧКА ПАЛАНКА: Потрошачи у Бачкој Паланци и 13 села општине, на почетку ове године треба да се припреме за поскупљење комуналних услуга, које ће од 1. јула бити повећане за 10 одсто.

Локална самоуправа, односно општинско Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ од пре две године, редовно почетком лета ради ову корекцију, а све је почело због поштовања Закона о комуналним делатностима који забрањује двојне цене. Тачније, својевремено су се побунили корисници из привреде, односно правна лица, који су у једном моменту плаћали услуге три пута скупље од домаћинстава.

Када ће се изједначити цене за домаћинства и привреду, односно правна лица, овде нико не може тачно да каже. Стручњаци приликом сваког повећања цена пијаће воде понове да је свака цена испод једног евра по кубном метру далеко од цене коштања производње и дистрибуције кубика пијаће воде. По томе још неколико година паланачка домаћинства почетком јула добијаће увећане рачуне.

Примера ради, по рачунима за децембар прошле године, кубни метар потрошене пијаће воде коштао је 58,51 динар, кубик одвођења воде 29,11, изношење смећа једном недељно из домаћинства паушално се плаћа 449,20 динара и на то треба додати 10 одсто ПДВ. Томе треба додати и 106,30 динара накнаде за мерно место и на то 20 одсто ПДВ. Од јула све ће бити скупље 10 одсто, па није тешко израчунати.

Села у другој тарифи

Ако Закон о комуналним делатностима не познаје двојне цене и не признаје их, а овде је реч о ценама комуналија за домаћинстава и правна лица, има и оних који постављају питање дупло нижих цена комуналија које плаћају сеоска домаћинста од оних у Паланци.

Да ли је и овде реч о двојним ценама за једну исту робу или услугу?

Упућенији кажу да је поменути Закон у овој општини натерао надлежне да пре 2-3 године обједине комуналну делатност на територији целе општине. Било је великих отпора, али на крају комуналну делатност не обављају више сеоске месне заједнице већ општинско ЈКП. Тада су прихваћене ниже цене комуналија у селима, па се сада свако повећање односи на затечене цене. У селима, а затечени су велики проблеми како у количини воде за пиће која се производила и дистрибуирала, тако и, посебно, у квалитету воде која у неким селима чак није препоручљива за пиће.

Мештани села зато поручују да ће плаћати исту цену кубног метра пијаће воде, али и других услуга, онда када је буде било довољно у славинама и када буде безбедна за људску употребу – без арсена и других примеса.

Паланчани, углавном још не реагују, али они који знају за поскупљење које иде по аутоматизму, кажу да нико никада није аплаудирао поскупљењу, а једино што је прихватљиво је чињеница да ова варош већ неколико година има довољно воде и у летњим месецима и да је квалитет пијаће воде добар.

Комуналци су и раније говорили да у Бачкој Паланци цена комуналних услуга није ни за проценат повећавана од 2012 – 2016. године, а да су неопходни нови бунари и реконструкција водоводне и канализационе мреже.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
www.фацебоок.цом/бацкапаланкаинфо

Извор: Дневник.рс