Пробни попис становништва најављен за април 2019. године

Према плану Републичког завода за статистику, за тачно три године – од 1. до 30. априла 2021., у Србији ће се спровести нови попис становништва.

Пробни попис најављен је за април следеће године, а том приликом биће ангажовано 85 пописивача који ће обићи 20.000 домаћинстава и пописати 50.000 становника, најављено је јуче на међународној конференцији одржаној у Београду под називом „У сусрет попису 2021”.

На основу добијених резултата и искуства пописивача РЗС ће изабрати методологију рада и имаће довољно времена да унапреди систем.

Пописивачи на следећем попису неће користити папир и оловку, већ ће податке скупљати у електронској форми, користећи лаптоп рачунаре, преноси „Политика“.

На тај начин, како је објаснила Снежана Лакчевић, помоћница директора РЗС-а, биће убрзана обрада података, смањена могућност грешке, а подаци о личности биће боље заштићени него до сада.

По завршетку пописа 2021. године најављено је покретање јединствене базе података, назване Балкан хаб, у коју ће се сливати подаци из околних земаља. На тај начин истраживачи ће, на једном месту, моћи да упореде податке свих земаља региона.

Током прошлог пописа искоришћено је 300 тона папира за штампање материјала, а одштампано је 12 милиона упитника. Осим тога, ангажовано је 500 оператера који су седам месеци, у две смене, уносили прикупљене податке у систем.

Комплетан текст може се прочитати на сајту „Политике“.