ОБРОВАЦ: Софтвери – штеде храну и смањују рад

Foto Darko Dozet

Из године у годину, све већи број житеља Обровца гаји овце углавном познате француске расе Илл де Франце. Постоји ли нека веза између завичаја предака данашњих Обровчана, који су некада давно на планини Виторог, поред реке Јањ и у околини Шипова гајили овце, или је у питању нешто друго, тешко је рећи.

Но, било како било, гајење оваца у овом месту, поприма размере епидемије, којој се не назире крај.

Један од оних, који су се у Обровцу у последњих неколико година окренули гајењу оваца и јагањаца је и Владимир Мрђан. У дворишту његове породичне куће је изгрђен савремени компјутеризовани објекат.

Захваљујући томе потрошња хране је рационализована, а људски рад значајно смањен.

– Када сам одлучио да покренем овај посао, држао сам се оне народне „првошталицу, па онда кравицу“ – започео је своју причу Мрђан.

– Решио сам прво да изградим објекат, па тек онда да набавим овце. Овчарник, задовољава све захтеве савременог узгоја оваца у затвореном простору. Изузетно је функционалан, а уз то, задовољава све потребне критеријуме који су везани за гајење оваца и јагањаца.

– Димензије овчарника су 70 са 11,5 метара. Одлучио сам се за Илл де Франце расу. Веома траженој раси на домаћем и страном тржишту. У овом тренутку у овчарнику се налази око 400 грла. С обзиром на капацитет објекта, циљ ми је да број приплодних грла у овчарнику једног дана буде 1.000. Како сам створио услове за смештај и исхрану толиког броја верујем да ћу у томе и успети.

Пре него што је донео коначну одлуку да се бави овчарством добро је проучио потребе и захтеве тржишта.

– Испитивање тржишта био је један од најзначајнијих послова који сам обавио пре почетка изградње фарме. Сви параметри приликом тог истраживања су указивали да су потребе за јагњећим месом на оба тржишта велике. Након тога сам се одлучио да покренем ову производњу, која није превише захтевна, али је исплатива. У овом послу, једна од главних ставки је обезбеђивање хране за овце и јагњад. До сада сам сено луцерке углавном куповао, а концентрат сам правио. Од протекле јесени у властитом објекту који заузима 450 квадратних метара, почео сам да правим силажу, коју користим у исхрани оваца. На фарми су стално присутна три радника – напомиње Мрђан.

Да би припремио храну за овце, али и обавио чишћење овчарника, Мрђан користи тракторе и прикључне машине.

– Захваљујући властитој механизацији, тракторима и прикључним машинама, послови у овчарнику као и на њивама, се релативно лако обављају. Овчарник се четири пута годишње чисти, а ђубре се износи на њиве. У ратарству и сточарству, користим три трактора од 40, 86 и 125 коњских снага. Сетвени план је у потпуности прилагођен потребама оваца. У овогодишњој сезони кукуруз заузима површину од десет јутара, луцерка је на истој површини, а грахорица и овас заузимају поље површине од пет јутара. Од ове године ћу и грахорицу и овас користити за производњу хране за овце – истиче Мрђан.

Када је у питању продаја јагњади, Мрђан истиче да их са лакоћом продаје. Направио је уговор са једним угоститељским објектом из Новог Сада, чије су потребе на годишњем нивоу 3.200 комада јагњади. Тренутна цена живе мере јагњади је 300 динара, док цена у периоду када је тражња за јагњадима повећана, у време слава и празника достиже 350 и 400 динара за килограм.