Ne prisiljavajte dete da se slika sa Deda Mrazom

290

Pojedini roditelji smatraju da su oni „glas razuma“ svoje dece, a da ponekad nisu ni svesni toga koliko je njihov glas sve samo ne razuman. Jedna od takvih situacija redovno se ponavlja u ovo doba godine.

Naime, fotografija s Deda Mrazom je tradicija koju mnogi obožavaju. Roditeljima je draga zbog posebnog ugođaja, ali i porodičnog druženja, dok su deca ipak najčešće oduševljena poklonima koje će im dobri dekica uručiti nakon fotografisanja. Čak i ako nema poklona barem mogu da iskoriste situaciju da mu šapnu svoje želje.

Međutim, nisu sva deca takva. Nekoj deci dekica sa dugom belom bradom u crvenom odelu, koji još i nešto viče, izaziva strah, a ne radost.

Ipak, uprkos suzama i panici, roditelji insistiraju na fotografiji za uspomenu.

Stručnjaci, međutim, smatraju da je to greška. Naime, oni smatraju da je čak opasno da terate decu, ako se već toliko boje, da se slikaju sa Deda Mrazom.

„Prisiliti dete da sedi u krilu Deda Mraza, stranca kod kojeg se ne oseća ugodno, nikada nije dobra ideja“, objasnio je dr Džastin Kulson, koji je i sam otac šestoro dece.

Kako kaže, nije vredno zbog jedne fotografije dete izložiti tolikom stresu.

„Takvo ponašanje može da se poistoveti i s nasiljem“, uveren je Kulson.

Objasnio je da jedna ovakva situacija neće ostaviti veliki trag na detetovom razvoju, ali ako se takve situacije ponavljaju, deca stiču utisak da roditeljima nije bitno kako se oni osećaju.

„Pojedini roditelji stalno ignorišu detetove strahove, osećanja i tugu koju izražavaju. Ne pridaju im dovoljno na značaju jer su deca, a to može kod njih da stvori, kada odrastu, neke određene psihičke probleme“, zaključio je ovaj doktor, prenosi „Dejli mejl“.

Autor: B92

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.