Не присиљавајте дете да се слика са Деда Мразом

Поједини родитељи сматрају да су они „глас разума“ своје деце, а да понекад нису ни свесни тога колико је њихов глас све само не разуман. Једна од таквих ситуација редовно се понавља у ово доба године.

Наиме, фотографија с Деда Мразом је традиција коју многи обожавају. Родитељима је драга због посебног угођаја, али и породичног дружења, док су деца ипак најчешће одушевљена поклонима које ће им добри декица уручити након фотографисања. Чак и ако нема поклона барем могу да искористе ситуацију да му шапну своје жеље.

Међутим, нису сва деца таква. Некој деци декица са дугом белом брадом у црвеном оделу, који још и нешто виче, изазива страх, а не радост.

Ипак, упркос сузама и паници, родитељи инсистирају на фотографији за успомену.

Стручњаци, међутим, сматрају да је то грешка. Наиме, они сматрају да је чак опасно да терате децу, ако се већ толико боје, да се сликају са Деда Мразом.

„Присилити дете да седи у крилу Деда Мраза, странца код којег се не осећа угодно, никада није добра идеја“, објаснио је др Џастин Кулсон, који је и сам отац шесторо деце.

Како каже, није вредно због једне фотографије дете изложити толиком стресу.

„Такво понашање може да се поистовети и с насиљем“, уверен је Кулсон.

Објаснио је да једна оваква ситуација неће оставити велики траг на дететовом развоју, али ако се такве ситуације понављају, деца стичу утисак да родитељима није битно како се они осећају.

„Поједини родитељи стално игноришу дететове страхове, осећања и тугу коју изражавају. Не придају им довољно на значају јер су деца, а то може код њих да створи, када одрасту, неке одређене психичке проблеме“, закључио је овај доктор, преноси „Дејли мејл“.

Аутор: Б92