МЕСИЈА СЕ ЗОВЕ – ДЕЈАН ЧЕЛАР

У драматичној завршници утакмице последњег кола плеј – аут фазе, Бачка је победила Борац са 3:2, па ће и у наредној сезони Бачкопаланчани бити чланови Суперлиге Србије. Велику радост поделили су на крају утакмице фудбалери Бачке са својим навијачима, који су им били велика подршка и у овом сусрету. До овог резултата „плави са Дунава“ су стигли потпуно заслужено, а највеће заслуге за постигнути резултат имају играчи и њихов шеф стручног штаба – Дејан Челар.

Челар је за шефа стручног штаба бачкопаланачког суперлигаша именован пет кола пре завршетка такмичења у оквиру плеј – аута. У свом дебију у Суперлиги, на месту шефс струке, Челар је показао да је спреман да одговори најтежим задацима, па је свој дипломски практични испит положио са чостом десетком.

-Свакако да је најтежи могући сценарио дебитовати као шеф стручног штаба у борби за опстанак, а при том на место шефа струке доћи са позиције помоћника. Када погледам уназад, мислим да су кључ опстанка били играчи, који су на својим леђима изнели највећи могући терет, посебно у последње три утакмице плеј аут фазе. Од дана када сам преузео екипу, обратио сам се играчима тражећи њихову подршку. Кренули смо корак по корак у оквиру постојећег система, који је већ функционисао. Успели смо да направимо једну позитивну атмосферу, и савим нову комуникацију. Покушали смо да на гостовањима у Судрулици и против Рада на Бањици урадимо нешто више, али на нашу жалост нисмо успели, доживели смо два пораза. Потом је дошла утакмица са Јавором у Бачкој Паланци, за мене свакако најважнија у сезони. Овај меч смо одиграли заиста сјајно, приказали смо веома добру игру и директног кандидата за испадање из лиге, поразили са четири гола разлике. Чини ми се да смо тада показали свима да имамо снаге, моћи и знања да до краја одиграмо квалитетно и изборимо се за опстанак у лиги, у чему смо и успели – каже Дејан Челар.

Бачка је тек у последцњој утакмици плеј – аута са Борцем, стигла до циља – опстанка у лиги. За Чачане је ова утакмица била без било каквог резултатског значаја, али су је одиграли, као да им је била бити или не?

-Као прво, ја ћу да се оградим од било кавих размишљања и прича везаних за ову утакмицу. Екипа Борца због свог реномеа, као и представљања свог града, имала је пуно право да се бори, као да јој је то последња утакмица у животу. Приче о премирању њихових играча од стране неких клубова нас нису интересовале. Уосталом, премирање је и у светском фудбалу нормална ствар. Чачани јесу били посебно мотивосани, јер су желели да се опросте од Супер лиге како и доликује једној екипи попут њихове. Ради се о нашим спортским пријатељима, а осим њих, наши пријатељи су све суоерлогашке екипе, Сасвим сам разумео њихову жељу да у једној такмичарској утакмици освоје бодове, што ја веома поштујем. Са друге стране ми смо били под притиском победе, која нас је остављала у лиги. Покушали смо да пред ову утакмицу ратеретимо играче, у чему смо чини ми се и успелки. Била је то права првенствена утакмцца са доста обрта, коју смо након много узбуђења решили у своју корист. Уложена је огромна енергија, за коју су добрим делом заслужни и наши навијачи. Хвала им још једном на великој помоћи – јасан је Челар.

Посао кога сте се прихватили у последњих пет кола плеј – аута, био је тежак и крајње одговоран. Требало је наћи спас у ситуацији која је била крајње незавидна.

-У рад стручног штаба Бачке укључио сам се у новембру протекле године. Морам да напоменем да је „хемија“ између мене и играча прављена у јесењем делу првенства, потом у зимској паузи, као и током зимских припрема. Између нас су владали коректни односи, тако да сам са свим играчима са којима сам у овом кратком периоду радио и тренирао их, успоставио добре односе. Није ми било ни тешко, јер је реч о сјајним момцима и одличним фудбалерима – наглашава Челар.

По мишљењу стручњака, Бачка је још раније требала обезбедити опстанак у лиги, а не у последњем колу У чему је био проблем?

-Уважавам свачије мишљење. Међутим, треба знати да прављење екипе није само сабирање играча, њихових бројева, њихових квалитета или каријера. Да би се направио један добар тим потребно је време, енергија и знање. Не бих се сложио са онима који мисле да ова екипа није могла освојити неко боље место на табели, од оног којег је освојила. Ми смо у јесењој полусезони имали једну сјајну серију. За неке играче који су напустили наше редове у зимској паузи, нисмо нашли адекватне замене. Није ни мало лако склапати имена играча и њихове способности. У наредном прелазном року, настојаћемо урадити посао на најбољи могући начин како би створили добру екипу, која ће се борити за горњи део табеле у оквиру Суперлиге Србије – напомиње Челар.

Навијачи су током целе протекле сезоне били дванаести играч Бачке?

-Што се тиче наших навијача, немам речи путем којима бих изразио нашу захвалност, за подршку коју су нам пружали.. Ово се посебно односи на групу нмавијача, која нас је пратила на гостовањима од Суботице до Сурдулице. На утакмици последњег кола плеј – аута са Борцем, навијачи су показали сву своју љубав према клубу кога воле. Колико је само дошло навијача у једном радном дану, колико је енергије било на стадиону и какву су подршку имали фудбалери Бачке. Навијачи су један од највећих разлога, што се морају уложити велики напори, како се клуб не би у нсредној сезони нашао у оној попут овогодишње, када се до на утакмоци последњег кола борили за опстанак – наглашва Челар.

Бачка је дакле сачувала суперлигашки статус, захваљујући пре свега велиој вољи, жељи и хтењу њених играча, колосалној подршци навијача, али је немерљив удео у свему овоме имао и њихов шеф стручног штаба Дејан Челар, који је показао да је стручњак за велика дела.

ПИШЕ: Миле Ђ.Кременовић

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Аутор: БПинфо.рс