Ko je bio Slavko Maletin Vava?!

Slavko Maletin Vava – Bačkopalanačka fudbalska legenda svoju fudbalsku karijeru počeo je sa 15 godina.

U leto 1942. godine debitovao je za podmladak FK „Bačka“ koja je tada bila registrovana pod OUP Bačka Palanka, ali se nigde nije takmičila.

U jesen iste godine Slavko nastupa u prvom timu Bačke u utakmici sa tadašnjom „Leventom“ iz Despotova u pobedi Bačke od 8:1 što je za „Vavu“ poseban doživljaj.

Godine 1943. Maletin je povremeno branio za prvu ekipu Bačke, a polovinom 1944. godine Bačka se rasformirala.

Bačka je trebalo da zove „OMLADINAC“, ali Mađarske vlasti to nisu dozvolile i pritom su tražile da se ime kluba preinači u FK „IFJUŠAK“ gde se Slavko i drugari nisu složili sa tim predlogom pa je ostalo ime Bačka.

– Te 1944. godine rat je već bio u punom jeku pa je i Bačku zadesila ista sudbina kao i sve klubove u našoj državi. Otišli smo svi u Partizane. – govorio je Slavko Maletin „VAVA“

Završetkom rata Bačka je zvanično osnovana 24. marta 1945. godine kao FK „Jedinstvo“, a prvu zvaničnu utakmicu je odigrala u maju iste godine u Bačkoj Palanci sa ekipom „Slovački“ iz Bačkog Petrovca.

Slavko Maletin na golu Bačke

Klub iz Bačke Palanke je u međuvremenu promenio ime u FK „Torpedo“ a Slavko Maletin je morao na dosluženje vojnog roka. Sa osluženja vojnog roka Vava se vratio u septembru 1948. godine kada Bačka i zvanično dobija ime koje i danas nosi.

Vava se po povratku iz vojske opet vraća u prvu ekipu. Klub je tada već imao prvenstvene utakmice.

Tada su učestvovali u kvalifikacijama za ulazak u treću zonu u leto 1957. godine protiv Srema iz Sremske Mitrovice (2-2), što je bila i poslednja zvanična utakmica u karijeri Slavka Maletina Vave. Za 11 godina bavljenja fudbalom, Slavko je bio jedan od najboljih igrača Bačkopalanačkog kluba i nosilac kapitenske trake. Njegovi učitelji bili su Ilija Rajković i Gojko Džepina od kojih je mnogo naučio.

I posle igračke karijere nastavio je druženje sa loptom jer je Slavko otošao u fudbalske sudije gde je postizao izvaredne rezultate kao perspektivan delioc pravde na „zelenom tepihu“. Od jeseni te 1957. do 1962. trajala je sudijska karijera Slavka Maletina Vave. Slavko je dogurao do republičkog sudije gde je sudio mnoge značajne utakmice.

Slavko Maletin levo

1962. godine Vava postaje referent u FK Bačka gde je u međuvremenu čika Slavko postao i zamenik direktora Dunavrevoza, a od 1965. do 1982. i generalni direktor ovog Bačkopalanačkog prevoznika.

1983. godine Slavko Maletin odlazi u penziju, ali je ostao tehnički referent u FK Bačka gde je klub pod njegovim vođstvom beležio odlične rezultate i uspehe, jer Bačka Palanka je tada imala stabilnog drugoligaša.

1987. godine Slavko je biran za predsednika sudijskog odbora MFL BAČKA PALANKA, da bi 1996. godine bio izabran za prvog čoveka Bačke. Tu funkciju je obavljao do marta 1998. godine da bi od tog momenta Vava bio postavljen za počasnog predsednika FK BAČKA.

Iz svega ovoga navedenog može se zaključiti da je Slavko Maletin Vava bio istinski zaljubljenik u fudbal, golmanski poziv, veran svojoj Bačkoj koja je u njegovu čast svom stadionu dala ime po svojoj legendi, čoveku koga su svi voleli i prema njemu iskazivali ogromno poštovanje gde god da se pojavio i na kojoj funkciji bio. Zato stadion Bačke s pravom nosi ime po čoveku koji je mnogo učinio i doprineo da Bačka danas i dalje postoji i na tome smo mu večno zahvalni.

Slavko Maletin (Levo)

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Autor: BPinfo.rs / Foto: Privatna arhiva

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.