Ево због чега је добро туширати се хладном водом

Помисао на туширање хладном водом код већине изазива језу, али предности оваквог туширања су немерљиве. Стручњаци наглашавају да овај вид хидротерапије доноси бројне здравствене благодети.

– За добар проток лимфе, важне за елиминацију отпадних материја из ћелија, неопходна је контракција мишића. Управо туширање хладном водом доводи до контракције мишића целог тела. Хладним туширањем уклања се и лимфедем у ногама и зглобовима, који је, иначе, показатељ слабе циркулације.

– Наизменичним туширањем топлом па хладном водом побољшава се циркулација, која је важна за здравље. Наизменичним сужавањем и ширењем крвних судова спречавају се хипертензија, појава проширених вена, али и артеросклероза.

– Хладна вода јача имунитет, јер повећава производњу белих крвних зрнаца, одговорних за отпорност организма.

– Мршављење је још један важан здравствени добитак јер хладна вода убрзава метаболизам и подстиче сагоревање масних ћелија. На овај начин, не само што се лакше мршави, већ се лакше опорављају и мишићна ткива.

– Хладна вода затеже кожу и поре, а подстиче и сјај косе. Осим тога, помаже у детоксикацији, као и нестанку акни.

– Због хладне воде долази до дубљег дисања, важног за превазилажење стреса, шока и вазоконстрикције, односно сужења крвних судова. Дубље дисање убрзава и опоравак услед исцрпљености, а олакшава и хроничну опструктивну болест плућа, карактеристичну за пушаче.

– Хладна вода ублажава депресију јер подстиче такозвану плаву тачку у мозгу, одговорну за веће стварање норадреналина. А управо хормон норадреналин је тај који ублажава депресију.

Извор: Вечерње новости / Фотографија: илустрација/пеxелс.цом