Evo zbog čega je dobro tuširati se hladnom vodom

47

Pomisao na tuširanje hladnom vodom kod većine izaziva jezu, ali prednosti ovakvog tuširanja su nemerljive. Stručnjaci naglašavaju da ovaj vid hidroterapije donosi brojne zdravstvene blagodeti.

– Za dobar protok limfe, važne za eliminaciju otpadnih materija iz ćelija, neophodna je kontrakcija mišića. Upravo tuširanje hladnom vodom dovodi do kontrakcije mišića celog tela. Hladnim tuširanjem uklanja se i limfedem u nogama i zglobovima, koji je, inače, pokazatelj slabe cirkulacije.

– Naizmeničnim tuširanjem toplom pa hladnom vodom poboljšava se cirkulacija, koja je važna za zdravlje. Naizmeničnim sužavanjem i širenjem krvnih sudova sprečavaju se hipertenzija, pojava proširenih vena, ali i arteroskleroza.

– Hladna voda jača imunitet, jer povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, odgovornih za otpornost organizma.

– Mršavljenje je još jedan važan zdravstveni dobitak jer hladna voda ubrzava metabolizam i podstiče sagorevanje masnih ćelija. Na ovaj način, ne samo što se lakše mršavi, već se lakše oporavljaju i mišićna tkiva.

– Hladna voda zateže kožu i pore, a podstiče i sjaj kose. Osim toga, pomaže u detoksikaciji, kao i nestanku akni.

– Zbog hladne vode dolazi do dubljeg disanja, važnog za prevazilaženje stresa, šoka i vazokonstrikcije, odnosno suženja krvnih sudova. Dublje disanje ubrzava i oporavak usled iscrpljenosti, a olakšava i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, karakterističnu za pušače.

– Hladna voda ublažava depresiju jer podstiče takozvanu plavu tačku u mozgu, odgovornu za veće stvaranje noradrenalina. A upravo hormon noradrenalin je taj koji ublažava depresiju.

Izvor: Večernje novosti / Fotografija: ilustracija/pexels.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.