Da li ćemo rak moći da izlečimo poput bakterijskih infekcija?

Foto: Pixabay

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a umre više od 19.000.

Ta neslavna statistika stavlja nas na drugo mesto u Evropi. Svakako najznačajniji razlog velikog broja obolelih i umrlih jeste činjenica da se oboleli javljaju kasno, kada je bolest uveliko uznapredovala.

Prevencija je jedan načina da se smanji rizik od kobnog ishoda, a novi lekovi drugi izuzetno značajan uslov.

Magistar bioloških nauka Nemanja Despot Marjanović na Harvardu radi na projektu “Atlasa humanih ćelija” koji nudi rešenje za lečenje raka.

Takozvano “mapiranje svih ćelija” smatra se najvećim projektom u medicini trenutno i trajaće oko desetak godina, a na njemu je angažovano hiljadu ljudi, ispričao je Marjanović za TV Prva.

“To je kombinovani program gde je ideja da se primena inženjerstva i programiranja primeni u medicini i biomedicinskim naukama. Jer je upravo nada da će nam primena tehnologije omogućiti da imamo mnogo bolje lečenje u budućnosti nego što imamo trenutno”, objašnjava Marjanović i dodaje da postoji nada da bismo za 10 godina mogli da lečimo rak kao što danas lečimo bakterijske infekcije.

On navodi da se hemoterapijom ubijaju “mali lopovi”, ali ne i “veliki mafijaši”.

“Pokušavamo da razumemo koja je caka kod tih ‘mafijaša’. Mi smatramo da je to isto, a postoji velika razlika između njih”, kaže Marjanović i dodaje da trenutne metode, poput hemioterapije i hirurgije, pogađaju veliki broj ćelija, ali i one koji nisu zaražene rakom.

“Tako se stvara više štetnih efekata, nego što pomažete organizmu”, ističe on.

Autor: B92, Prva

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.