Четири лоше навике које изазивају рак код жена

Последње научно истраживање доказало је да се ризик за настанак рака може у великој мери смањити и то путем промене животног стила. Ове четири навике су издвојене као највећи изазивачи канцера…

У главне начине превенције убрајају се конзумирање мање алкохола, исхрана богата биљним влакнима, избацивање прерађеног меса и већа физичка активност, пронашла је студија.

Алисон Кокс, директор превентивног одељења у центру „Цанцер Ресеарцх“ који је предводио студију казао је:

– Ово доказује да свакодневним позитивним корацима ми можемо да смањимо ризике настанка рака. Вођење здравог живота не гарантује да особа неће добити канцер, али може да игра у вашу корист.

Портал Дејли мејл издвојио је четири најопасније животне навике које могу да буду изазивачи рака.

Алкохол

Претходна истраживања сугеришу да је алкохол повезан са седам различитих врста рака и изазива три одсто случајева годиње у Британији. Алкохолна пића садрже хемијски ацеталдехид, који оштећује ДНА и спречава њено обнављање.

Алкохол такође садржи нивое одређених хормона, попут естрогена који је повезан са раком дојке. Претерано конзумирање алкохолних напитака је повезано са оштећењима јетре, што даље може проузроковати да се на органу развију турмори.

Влакна

Влакна се сматрају снажним борцима против рака тако што побољшавају људски дигестивни систем, што скраћује време током којег отпадни производи путује кроз црева,

Отпад обично садржи супстанце које изазивају рак и требало би да буду уклоњене што је пре могуће. Бактерија која разграђуја влакана такође садржи супстанцу која је повезана са појавом тумора у дебелом цреву и ректуму

Прерађено месо

Одређене хемикалије које постоје природно и додате су прерађеном месу могу да буду изазивач рака. На пример, када хемикалија у црвеном месу, позната као хаем, нађе се у желуцу, формирају се хемикалије које изазивају оштећење ћелија које доводе до црева, што може да утиче на настанак рака дебелог црева.

Вежбање

Физичка активност може да смањи ниво хормона естрогена и инсулина у људској крви. Високи нивои су повезани са раком груди и материце.

Вежбање такође редукује свака упала црева, убрзава се избацивање свих токсина из тела, чиме се смањује ризик за настанак болести. Активност је такође важна како би људи одржавали здраву телесну тежину. Претходна истраживања сугеришу да прекомерна килажа је највећи изазивач рака, одмах након пушења.

Утицај исхране и вежбања се не могу игнорисати

Резултати последње британске студије пронашли су да вођењем здравијег живота може да се смањи 15 одсто рдијагностикованих канцера код жена у току једне године.
– Док се пушење сматра најважнијим начинон да се смањи ризик од настанка рака, велики утицај имају дијета и вежбање –  истиче доктор Кокс.

Извор: Супер жена