АЛАРМАНТНО: У Србији сваког дана четири жене оболе од рака грлића материце

Инситут за јавно здравље Србије саопштио је да се, према проценама Међународне агенције за истраживање рака и Европске мреже регистра за рак (ЕНЦР), Србија налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материца.

Ризик за настанак овог обољења у Србији у односу на друге европске земље је виши и износи 26 на 100.000 жена, наводи се у саопштењу.

Србија је четврта у Европи по оболевању од рака грлића материце, после Румуније, Литваније и Бугарске, док је по умирању од те врсте рака код жена налази на трећем месту у Европи, после Румуније и Молдавије.

Нажалост, више од 400 жена годишње изгуби живот од ове врсте рака, а ризик од умирања је двоструко виши у односу на већину других европских земаља и износи осам на 100.000 жена. У Србији сваког дана четири жене оболе и једна умре од ове врсте рака који се може спречити, открити на време и ефикасно лечити – рекли су у Институту „Др Милан Јовановић Батут“.

На скупу „Десет година искуства у примарној превенцији обољења изазваних ХПВ“, в. д. директорка „Батута“ Верица Јовановић рекла је да је главни узрочник те врсте рака хумани папилома вирус, а да је најефикаснија превентивна мера имунизација.

Осим карцинома јетре, карцином грлића материце је једино малигно обољење чији се настанак може спречити вакцинацијом. Стога је превенција обољења које изазивају хумани папилома вируси применом имунизације један од значајних јавно-здравствених циљева – рекла је Јовановићева.

Извор: Н1 / Фотографија: Илустрација/Пиxабаy.цом