Од краја недеље ригорозније казне за насилничку вожњу

Најновије измене Закона о безбедности саобраћаја које доносе новчану казну за насилничку вожњу, ступиће на снагу до краја недеље.

Насилнике за воланом очекује и максимална новчана казна уз затвор, који може да се замени радом у јавном интересу. Такав рад је могуће обављати у јавним комуналним предузећима, музејима, позориштима, болницама, месним заједницама, и слично.
Од 3. априла написали смо укупно 225 пријава због насилничке вожње. Да ли ће возач због насилничке вожње бити кажњен друштвенокорисним радом уместо затвором, зависи од судије. Међутим, институција те алтернативне санкције код нас још није у потпуности заживела. Неписано је правило да би млађи радије служили казну кроз друштвенокористан рад док би старији пре у затвор„, речено је Блицу у полицији.
Председник Прекршајног суда Милан Мариновић такође истиче да се казна друштвенокорисног рада ретко примењује.
Реч је буквално о промилима. До сада смо имали можда два или три преступника која су пристала на ту алтернативну санкцију. Људи пре хоће да плате казну него да иду на друштвенокористан рад, чак пре бирају и затвор. Често се и предомисле у последњем тренутку. Процедура је таква да када казна постане правоснажна, преступнику се додељује друштвенокористан рад у складу са његовим годинама и могућностима. С тим што он може то да одбије, па му седодељује новчана санкција или казна затвором„.
Шта све спада у насилничку вожњу?
У Закону о безбедности саобраћаја, насилничка вожња дефинисана је као „поступање возача које је у грубој супротности са правилима саобраћаја, односно, приликом које возач не показује обзир према безбедности осталих учесника у саобраћају“.
То заправо укључује када два или више пута возило прође кроз црвено светло на семафору за мање од 10 минута, када возило претиче колону при чему прелази или се креће по пуној линији, када се вози у насељу брзином која је за више од 90 км/х већа од дозвољене или ван насеља брзином која је за више од 100 км/х већа од дозвољене и када се вози са више од два промила алкохола у крви.
Колике ће бити казне?
Казне за насилничку вожњу одређиваће се на два начина.
Уколико возач није извао удес:
1. казна затвора од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу у трајању од 240 до 360 сати
2. забрана вожње у трајању од најмање 9 месеци
3. 15 казнених поена
4. новчана казна од 120.000 до 140.000 динара
Уколико возач јесте изазвао удес:
1. казна затвора од 45 до 60 дана или казна рада у јавном интересу у трајању од 300 до 360 сати
2. забрана вожње у трајању од најмање 10 месеци
3. 17 казнених поена
4. новчана казна од 130.000 до 150.000 динара
Иначе, иако је изменом закона на ауто-путу предвиђена дозвољена брзина од 130 уместо 120 на сат, возачи ће и даље морати да поштују стари пропис, бар док „Путеви Србије“ и Министарство саобраћаја не промене знакове ограничења.
Такође, најновијом изменом Закона о безбедности у саобраћају предвиђена је блажа санкција за возаче који возе између 70 и 80 на сат у насељу где је ограничење 50 на сат. Уместо четири негативна поена и забране вожње од најмање месец дана ово прекорачење биће санкционисано само новчаном казном која износи 10.000 динара, односно 5.000 динара, уколико се плати у року од пет дана.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Извор: Блиц, Половни аутомобили / Фото: 021