Зашто неки људи не могу да пронађу љубав?

Foto: Thinkstock

Упркос развоју друштвених мрежа, усамљеност сада постаје нека врста пандемије. Око 50% одраслих људи има потешкоћа у проналажењу партнера.

Одлучили смо да откријемо који су то разлози који спречавају људе да граде дугачке и складне односе.

1. Идеализујете везу

Свако има своју идеју о савршеном односу: неко је можда инспирацију пронашао у љубавном филму, а неко други би могао да буде инспирисан књигом. Али оно о чему људи маштају је следеће: да се љубавне приче које имају у својој глави остваре.

Пример: Нажалост, илузије су понекад уништене стварношћу, као што се то често догађало Бриџи Џоунс. Не постоји таква ствар као што је идеалан однос, и нема савршених парова.

Шта учинити: Требало би да схватите да је ваш партнер права особа, а не лик из књиге. Дакле, када их посматрамо у вези, схватите да они могу да имају своје мане као и сви други.

2. Немате довољно самопоштовања

Поштовање себе и других људи је основа сваког односа, укључујући и романтичну везу. Можете ли заиста да волите особу која не поштује сама себе? Ова веза ће највероватније бити заснована на осећању кривице и неће учинити ништа добро за оба партнера.

Пример: Лик Кејт Винслет у филму „Тхе Холидаy“ је био заљубљен у особу која ју је искористила због њене оданости и талента. Све се променило када је одлучила да се ослободи зависности од љубави. Променила је своје окружење, људе око себе, пронашла нова интересовања и нашла нову љубав.

Шта урадити: У почетку, морате да пронађете сопствену унутрашњу подршку како бисте себи помогли када сте тужни и депресивни. То могу да буду ваша достигнућа, ваши хобији, ваше знање или ваши водећи принципи – све што вам је важно и све што вам помаже да увидите своју вредност. Не дозволите никоме да вас натера да посумњате у ваш значај.

3. Нарушавате приватни простор других људи

Постоји мишљење да технике манипулације могу помоћи да се поправи однос. Али нико не воли да буде изманипулисан, или још горе, када неко покуша да нас промени.

Пример: Лик Розамунд Пајк у филму“Ишчезла“ је желео да казни свог мужа због тога што је толико варао да га је учинила својом лутком, присиљавајући га да пролази кроз све више изазова. Наравно, након што се вратила, схватила је да су љубав и поверење њеног мужа нестали и да је био уплашен за сопствени живот.

Шта да радите: У било којој вези, треба да делујете унутар одређених граница. Онсе се завршавају тамо где почињу границе других људи. Ако вам се не свиђа понашање вашег партнера и они то знају, али не желе ништа да промене, требало би да направите избор: останите с њима или идите. Промена особе која не жели да се промени је немогућа.

4. Не знате да опростите

Сви грешимо, па тако вероватно и ви. Али понекад, када направите грешку, не можете да стекнете поверење чак и када сте потпуно сигурни да се то више никада неће поновити. Често смо превише строги када оцењујемо друге људе и нисмо довољно строги када процењујемо себе.

Пример: Рејчел у „Пријатељима“ је заиста тешко опростила Росу што ју је преварио. Они су се развлачили током свих сезона, али тек након скоро 10 година, опростили су једно другом и поново били заједно.

Шта да радите: Не покушавајте да присилите себе да прихватите ствари са којима се не слажете, али у исто време може да буде корисно да будете на опрезу. Чак и ако се осећате екстремно увређено оним што је друга особа урадила, ако сте уложили у везу, пустите их да покушају поново. Дајте им другу шансу.

5. Нисте спремни за везу

Навикли смо да се према љубави односимо као према великој срећи и радости. Али понекад је за људе важније да се носе са горућим проблемима пре изградње односа.

Пример: Ово је једна од идеја у филму „Wилд“ који се заснива на аутобиографији Шерил Стрејд. Једна девојка је ходала сама, 1.800 км, да би преболела развод, губитак мајке и пронашла свој мир. Након тога, она се на крају венчала на истом месту где јој је пут завршио.

Шта да урадите: Понекад само треба да будете сами да бисте могли да поправите све што је погрешно и пронађете своју срећу, посебно пре него што поново започнете везу. То понекад може бити боље него ослањање на нечије раме када вам је тешко.

6. Усредсређени сте само на себе

Сматра се да је егоизам један од најчешћих разлога за раскид. Ако особа размишља само о себи и својим потребама, то заиста може да убије љубав између њих и њиховог партнера. Чак и ако та особа мисли да раде нешто за добро за обоје.

Пример: Једини разлог због којег је понашање девојке у „Како да изгубите момка за 10 дана“ није одгурнула момка био је зато што је покушавала да освоји опкладу и одржи везу што је дуже могуће. Он се заправо заљубио у њу када је заборавила на своје „жеље“ и постала нормална особа.

Шта да урадите: себични људи треба да схвате да се свет не окреће око њих, посебно ако желе успешан однос.