Нећете веровати, али мушкарци уопште не падају на овакве жене

Foto: Thinkstock

Истраживачи су установили да када су се мушкарци трудили да засмеју жену, она је била више заинтересована за њих у романтичном смислу. Али исто није важило када су се жене трудиле да буду духовите.

Знамо да су духовити мушкарци на цени и да је хумор изузетно јако оружје припадника јачег пола у завођењу жена. А шта је са обрнутом ситуацијом? Мушкарци ће често рећи да воле духовите девојке, али ново истраживање Универзитета у Канзасу показује да то није баш тако.

Истраживачи су потврдили први закључак: што је мушкарац испричао више вицева који су били смешни жени, већа је вероватноћа да ће она остварити физички контакт са њим. Али када је жена испричала виц коме се мушкарац насмејао, то није повећавало шансу за везу.

У серији експеримената волонтери су замољени да простудирају профиле странаца на Фејсбуку и да оцене њихове квалитете. Затим је организована серија састанака наслепо на којима су партнери разговарали по десет минута. Истраживачи су касније анализирали разговоре и установили да када су се мушкарци трудили да засмеју жену, она је била више заинтересована за њих у романтичном смислу. Али исто није важило када су се жене трудиле да буду духовите.

Научници су дошли до још једног закључка, да жене повезују хумор са екстровертношћу, а не са интелигенцијом. Раније је претпоставка била да жене привлаче духовити мушкарци јер су веровале да су такви типови интелигентнији. Нова претпоставка је да жене желе духовите мушкарце јер мисле да ће им веза са њима бити забавнија, а живот лагоднији.