Šarčević: Osnovci moraju da obiđu celu Srbiju, mogu i Republiku Srpsku koja nam je bliska

Foto: Google maps

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

On je za RTS rekao da je ekskurzija oblik nastave, te da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama gradivo koje su učili kroz razne predmete da provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti.

“Srbija je podeljena na osam regija – Vojvodinu, regiju zapadne, centralne, južne, istočne Srbije, beogradsku regiju. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama”, kaže Šarčević.

Prema njegovim rečima, srednjoškolci mogu u trećoj godini ako je završna i u četvrtoj da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.

“Imaju mogućnost da upoznaju Evropu i kroz Erazmus plus projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima”, naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, ceo sistem ekskurzija se planira planom i programom škole, a roditelji imaju svoju ulogu u tome da pomognu u izboru agencije i davanju saglasnosti.

“Biće priprema i oko ponašanja na ekskurziji. Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno upoznavanje učenika u vezi sa konzumiranjem alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke”, istakao je Šarčević uz napomenu da će ukor moći da se dobije i na ekskurziji.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.