U prethodnih osam godina u Srbiji ubijena najmanje 281 žena

170

U Srbiji je od 2010. do 2018. godine ubijena najmanje 281 žena, rečeno je danas na skupu „Iskorenjivanje i sprečavanje femicida (ubistava žena učinjenih iz mržnje prema ženama i željom za dominacijom) u Srbiji“ u Nišu.

Na skupu održanom povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja rečeno je da u Srbiji ne postoji zvanična evidencija slučajeva feimicida i da su podaci koji su izneti dobijeni iz medija.

Nevena Petrušić, iz Ženskog istraživačkog centra za edukaciju i komunikaciju, rekla je da je istraživanje kojim je obuhvaćeno deset studija slučajeva i 69 presuda, koje su viši sudovi doneli od januara 2015. do decembra 2017. godine, pokazalo da je reč o izuzetno brutalnim ubistvima.

„Najčešći motiv je ljubomora. Najrizičniji trenutak za ženu je kada odluči da napusti nasilnika“, istakla je Petrušić.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da je bilo elemenata da se mnoga ubistva žena kvalifikuju kao teška ubistva.

„Mnogo se značaja daje olakšavajućim okolnostima, poput toga da se radi o starijoj ili mlađoj osobi, osobi koja ima decu ili koja ima dijabetes. Za desetak odsto ubistava žena izrečena je maksimalna zatvorska kazna. Vidi se i tendencija da se kazne u drugostepenom sudskom postupku smanjuju“, rekla je ona.

Petrušić je dodala da je veliki broj slučajeva ubistva mogao da bude sprečen, ali žrtve nasilja nisu ozbiljno shvatale pretnje i nisu prijavljivale nasilje. Bilo je i slučajeva gde su žene tražile pomoć i podršku policije i Centara za socijalni rad, ali je podrška izostala ili bila neadekvatna.

Kosana Beker iz Udruženje građanki FemPlatz iz Pančeva rekla je da u Srbiji ima veliki broj femicida, ali nema centralne evidencije i podaci se prikupljaju iz medija.

„Imamo svake godine seriju ubistava gde je ubica, suprug, partner ili bivši partner, nakon ubistva počinio samoubistvo, a takvi slučajevi ubistava se ne procesuiraju i o njima nema evidencije“, izjavila je Beker.

Ona je dodala da je cilj projekta „Iskorenjivanje i sprečavanje femicida u Srbiji“ da promeni mentalitet ovdašnjih ljudi, koji pravdaju ubistvo žena time da muškarac nije imao izbor i da se usvoji model za prikupljanje podataka o broju stradalih žena na nivou čitave države.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.