Сви су позвани на први новосадски Прајд

Foto: 021.rs

Сутра се од 12 до 14 часова на Тргу републике одржава први новосадски Прајд како би се се обележио 17. мај – Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије.

Прајд се одржава у склопу Новосадске недеље поноса, а представник Групе „Изађи“ Филип Коцевски каже за 021.рс да је планирано да од 12 до 12 и 30 часова буде окупљање учесника уз музику са бине, а да након тога уследе говори представника организатора, као и Града Новог Сада који ће представљати помоћница градоначелника Љиљана Коковић и координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић, а на крају ће се обратити и члан организационог одбора београдског Прајда Александар Савић. Програмом је предвиђено и да се прочита говор који су написали млади који су корисници Друштвеног центра „Изађи“.

Коцевски каже да су сви позвани да дођу, али да ће улаз бити могућ тек након прегледа од стране обезбеђења и полиције на пунктовима на прилазу Тргу.

„На нашим налозима на друштвеним мрежама ће они који желе да дођу моћи да виде и детаљну мапу, а подсећамо да је на оваквим скуповима забрањено доношење алкохола, пића, хране, оружја и других непредвиђених ствари због чега се и спроводи претрес на улазу. Такође, договорено је и да не смеју да се уносе транспаренти већи од 2×1 метар и они који имају поруке насиља или угрожавања било које друге групе“, наводи Коцевски.

Он је додао да позивају заиста све да им се придруже на Тргу, да изађу заједно и покажу да је Нови Сад слободан град, град свих људи који живе у њему и свих оних који воле Нови Сад, као и да покажу да могу да остваре права подједнака за све.