Стигле вакцине против грипа, вакцинација од следеће недеље

Камиони са више од 240.000 доза вакцине против грипа, коју су набавили Министарство здравља и РФЗО, стигли су током ноћи и јутра у Србију, јавио је РТС.

Наредних дана Институт Торлак организоваће расподелу вакцина по домовима здравља, а вакцинација почиње од понедељка.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Батут“ др Верица Јовановић каже да је држава обезбедила довољне количина бесплатних вакцина и да би требало да се вакцинишу све ризичне групе, пре свега хронични болесници и старији од 65 година.

„Јако је важно да то буду и труднице и хронични болесници који имају кардиоваскуларна обољења, метаболичке поремећаје, дијабетес, затим сви они који се налазе у ризику а старији су од шест месеци“, истакла је Јовановић.

Вакцине су тровалентне, односно, садрже три соја вируса грипа. Јовановић напомиње да је реч о сојевима који су се појављивали и претходних сезона, и да их садрже вакцине које се примењују глобално.

„То су сојеви АХ1Н1, АХ2Н3 и сој Б. Такође, желим да подсетим да се ради о инактивисаној вакцини и да је потребно две до три недеље од примања да би се постигла заштита“, казала је директорка „Батута“.

Она је указала да се сваке године потроши више од 90 одсто набављених количина и апеловала да грађани већ од следеће недеље посете домове здравља и да се вакцинишу.

Извор: 021.рс / Фото: Пиxабаy