Šta sve leče šumske jagode: čudesno samoniklo voće i lekovito bilje

0
275

Šumska jagoda nije samo bogata ukusom, već iam i brojne nutrijente i značajna je u lečenju mnogih oboljenja!

Šumska jagoda je vrlo cenjena voćka koja leči brojne zdravstvene tegobe.

Kako plod tako i listovi su prepuni hranljivih sastojaka, a od pitome jagode razlikuje se i po tome što nije toliko slatka, te ima jači ukus i miris.

Njena lekovita svojstva su višestruke, te ovo ukusno voće čuva zdravlje srca, jača imuno sisem, poboljšava vid i ublažava glavobolju.

U narodnoj medicini poznat je i lekoviti čaj od listova jagode koji rešava probavne smetnje, ekceme, pomaže kod upale grla, gripa, prehlade i kostobolje.

Najprikladniji za tu svrhu su listovi šumskih jagoda, koji se sakupljaju u vreme cvatnje, pre nego što se razviju mirisni plodovi. Oni olakšavaju oporavak nakon bolesti, jačaju imunitet, leče žuč i jetru, odlična su prevencija želudačnih bolesti, kod artritisa i reume. Efikasne su u protiv anemije, te kod povišenoga holesterola i krvnog pritiska.

Da biste u vrtu uvek imali jagoda, gredice na kojima rastu treba da obnovljate svake dve-tri godine. Kad su sadnice voća iz vrta dovoljno jake, izvadite ih iz zemlje i posadite u novu gredicu.

Borač ili boražina

Reč je o biljki prelepog zvezdastog cveta plave boje, čiji su stabljika i listovi prekriveni beličastim dlačicama. Arapi su je doneli u Evropu, a danas samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Evropi, dok se uzgaja u celom svetu. Najčešće raste na neuređenim područjima

Bolje uspeva na neuređenim, divljim područjima nego u urednim vrtovima. Ipak, dobro ga je posaditi na gredicu s jagodama s obzirom na to da podstiče njihov rast i ima diuretička svojstva. Efikasan je kod lečenja problematične kože i osipa , kao i reume i artritisa u obliku tinktura i tonika.

Lekovita svojstva:

 • zaceljuje rane
 • pomaže kod infekcija grla i usta
 • povećava energiju i koncentraciju
 • pomaže kod reumatizma
 • jača srce
 • poboljšava apsorpciju gvožđa
 • sprečava vrtoglavice
 • reguliše rad hormona kod žena
 • pomaže kod apatije i depresije
 • štiti vid
 • čisti organizam

Rutvica

Ruta ili rutvica je zimzezeli polugrm sa raspoređenim sivo-zelenim listovima i zelenkasto-žutim cvetovima tokom leta. Takođe, odličan je dodatak na gredici s jagodama. Reč je o biljki koja se od antičkog doba smatrala lekovitom, te su je Grci i Rimljani zvali i svetom biljkom i začinom.. O njenoj moći pisao je grčki lekar Dioskorides, koji je niz godina služio kao vojni doktor bliskoistočnih rimskih legija. U Bibliji se može naći da su u Hristovo vreme rutvicu uzgajali i negovali u vrtovima Jerusalima.

narodnoj medicini koristi se za snižavanje krvnog pritiska, jače izlučivanje mokraće i znoja, leči reumu, smiruje grčeve, reguliše menstruaciju i bolesti materice.

Takođe, upotrebljava se i kao blagi sedativ, te za lečenje očnih bolesti kao što je glaukom, bronhijalne astme, upale grla.

Ipak, treba treba biti oprezan sa korišćenjem ove biljke. Važno je znati da je ne smeju upotrebljavati ljudi sa slabim želucemjetrom i žučnim tegobama, a tokom branja poželjno je nositi rukavice s obzirom na to da može izazvati fotodermatitis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.