Шта доводи до поремећаја хормона штитне жлезде

Иако је штитна жлезда јако мала, она контролише многе процесе који се одвијају у нашем организму. Када штитна не функционише како треба онда производи мање хормона него што је телу потребно. У тим ситуацијама људи примете неугодне промене у тежини, расположењу и кожи.

Стрес има јак ефекат на цео организам, па ако сте стално под стресом ваша штитна престаје да функционише на нормалан начин и производи премало или превише хормона.

Ако сте раније имали проблема са штитном, стрес може узроковати паничне нападе или дуготрајни губитак памћења.

Да бисте смањили ризик од оваквих ствари, експерти препоручују минимално осам сати сна, дуже шетње и различите вежбе. У неким случајевима је потребно обратити се психологу.

Штитна жлезда такође реагује на неправилну исхрану, па уколико не уносите довољно квалитетних масти она реагује на лош начин. Због тога је потребно јести јаја, млечне производе, месо, рибу и маслиново уље.

Пушење не утиче само на наша плућа, оно такође има јак утицај на штитну жлезду. Наиме, због пушења штитна производи све више хормона што доводи до повећања овог органа.

Сасвим је уреду започети дан шољом кафе, међутим није препоручљиво често конзумирање овог напитка с обзиром да превише кафеина негативно утиче на штитну жлезду.

Алкохол такође игра велику улогу у раду штитне жлезде. Наиме, због утицаја који алкохол има на штитну неке жене имају проблема са менструалним циклусом док мушкарци пате од импотенције.

Уколико приметите промене у вашем организму, посетите доктора и проверите вашу штитну жлезду и затим направите нови програм исхране.

Извор: 021.рс / Фото: Сцреенсхот