Šta dovodi do poremećaja hormona štitne žlezde

0
358

Iako je štitna žlezda jako mala, ona kontroliše mnoge procese koji se odvijaju u našem organizmu. Kada štitna ne funkcioniše kako treba onda proizvodi manje hormona nego što je telu potrebno. U tim situacijama ljudi primete neugodne promene u težini, raspoloženju i koži.

Stres ima jak efekat na ceo organizam, pa ako ste stalno pod stresom vaša štitna prestaje da funkcioniše na normalan način i proizvodi premalo ili previše hormona.

Ako ste ranije imali problema sa štitnom, stres može uzrokovati panične napade ili dugotrajni gubitak pamćenja.

Da biste smanjili rizik od ovakvih stvari, eksperti preporučuju minimalno osam sati sna, duže šetnje i različite vežbe. U nekim slučajevima je potrebno obratiti se psihologu.

Štitna žlezda takođe reaguje na nepravilnu ishranu, pa ukoliko ne unosite dovoljno kvalitetnih masti ona reaguje na loš način. Zbog toga je potrebno jesti jaja, mlečne proizvode, meso, ribu i maslinovo ulje.

Pušenje ne utiče samo na naša pluća, ono takođe ima jak uticaj na štitnu žlezdu. Naime, zbog pušenja štitna proizvodi sve više hormona što dovodi do povećanja ovog organa.

Sasvim je uredu započeti dan šoljom kafe, međutim nije preporučljivo često konzumiranje ovog napitka s obzirom da previše kafeina negativno utiče na štitnu žlezdu.

Alkohol takođe igra veliku ulogu u radu štitne žlezde. Naime, zbog uticaja koji alkohol ima na štitnu neke žene imaju problema sa menstrualnim ciklusom dok muškarci pate od impotencije.

Ukoliko primetite promene u vašem organizmu, posetite doktora i proverite vašu štitnu žlezdu i zatim napravite novi program ishrane.

Izvor: 021.rs / Foto: Screenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.